12
Gru

Uszka

„Barszcz jest wspaniały, ale jeszcze lepiej, kiedy pływają w nim delikatne, rozpływające się w ustach grzybowe uszka. Nadzienie, które Wam proponuje jest z suszonych grzybów, które idealnie łączą się z kwaśno-słodkim barszczykiem. A lepienie? Każde uszko jest jak arcydzieło.”

SKŁADNIKI

  • NA CIASTO:
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • ¾ szklanka gorącej wody
    • 1 łyżka masła/oleju
    • szczypta soli

    NA FARSZ:

    • ok 3 szklanek suszonych grzybów
    • 1 cebulka
    • 2 łyżki orzechów włoskich łuskanych
    • Sól
    • Świeżo mielony pieprz
    • Ewentualnie nać pietruszki świeża lub suszona

PRZYGOTOWANIE:

  • Suszone grzyby zalać wodą w garnku. Moczyć min 1 godzinę. Po tym czasie grzyby ugotować do miękkości. Następnie odcedzić.
  • Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulkę na łyżce masła do miękkości.
  • Grzyby zblendować razem z orzechami i cebulką, ale tak by w masie pozostały pewne drobne grudki (nie mielić na całkiem gładki farsz). Przyprawić solą, sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie natką pietruszki. Farsz przestudzić.
  • Aby zrobić ciasto na uszka. Do gorącej wody dodać masło lub olej. Do mąki dodać dużą szczyptę soli i zalać wodą z tłuszczem ( jeśli będzie potrzeba należy dodać odrobinę więcej gorącej wody). Wyrabiać ciasto w robocie kuchennym z hakiem lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą aby odpoczęło. Zawinięcie w folię jest konieczne, aby ciasto nie obeschło.
  • Ciasto podzielić na dwie porcje i wałkować cienko. Wykrawać okręgi(moje były ok 5 cm). Uszka można robić w różnych rozmiarach, jednak takie ze szklanki zwykłej będą trochę za duże. Warto poszukać czegoś odrobinę mniejszego. Na wycięte okręgi wykładać ok ¾ łyżeczki farszu i lepić jak normalny pieróg na pół. Następnie końce pierogów połaczyć za sobą na palcu. Możesz zobaczyć ten sposób u mnie na Instagramie.
  • W celu zamrożenia surowych uszek (ja taki sposób wolę), uszka posypać mąką, wyłożyć na tackę posypaną mąką plastikową, papierową itp., zapakować tackę w folię i zamrozić. Gotować wrzucając zamrożone uszka do gorącej osolonej wody.

Pobierz ten przepis