14
Gru

Paszteciki

“Delikatnie miękkie bułeczki z kapustą i grzybami. Wspaniały dodatek do barszczu, a także jako samodzielna przekąska. Ciasto z tego przepisu rozpływa się w ustach, a kapusta z dodatkiem śliwek lub żurawiny sprawia, że są one wyjątkowe.”

SKŁADNIKI

  • NA CIASTO:
    • 450 g mąki pszennej
    • 50 g drożdzy
    • 1 jajko+1 żółtko
    • 1 łyżeczka cukru
    • 70 g masła
    • szklanka mleka
    • szczypta soli

    SKŁADNIKI:

    • 500 g kapusty kiszonej
    • 250 g mrożonych grzybów/ pieczarek
    • 1 duża cebula
    • Cukier
    • Sos sojowy (opcjonalnie) lub sól
    • Sól i pieprz
    • kminek
    • Ewentualnie: Garść suszonych śliwek/żurawiny/rodzynek

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

  • Z drożdzy, łyżki mąki, łyżki cukru, ciepłego (ale nie gorącego) mleka sporządzić rozczyn, czyli wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15 minut, aż zaczyn będzie pracował.
  • Resztę mąki przesiać, dodać jajko i żółtko, rozpuszczone (przestudzone) masło i wlać zaczyn. Wyrabiać wszystkie składniki ręcznie lub w robocie planetarnym około 10 minut aż będzie elastyczne i delikatne. Następnie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę , przykryte ściereczką.

KAPUSTA:

I sposób tradycyjny:

  • Kapustę przemyć wodą na sicie 2 razy i odcisnąć. Pokroić nożem na descę na drobno i włożyć do garnka razem z liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Zalać wodą do przykrycia kapusty i gotować do miękkości ok 40-50 minut, ewentualnie dolewając wody i mieszając, aby kapusta się nie przypaliła. Ugotowaną kapustę odlać i wyłożyć liść i zielę.
  • Grzyby rozmrozić i pokroić drobno. Podsmażyć cebulkę na 2 łyżkach masła lub oleju, dodać grzyby i podsmażać. Przyprawić szczyptą soli.
  • Dodać kapustę na patelnię, przyprawić sosem sojowym*, kminkiem i cukrem, jeśli używasz dorzuć śliwki lub żurawinę lub rodzynki. Podduś jeszcze chwilę, aby odparować płyny jeśli to konieczne. Przypraw na koniec do smaku solą i pieprzem.

*Jeśli nie masz sosu sojowego możesz przyprawiać po prostu solą. Sos sojowy daje fajny kolor i troszkę lepszy smak.

II Sposób ( ja bardziej lubię tę kapustę)

  • Cebulę posiekać na drobno, przysmażyć na patelni na 2 łyżkach masła lub oleju. Kapustę przemyć wodą na sicie 2 razy i odcisnąć. Pokroić nożem na desce na drobno. Dorzucić do cebulki i podsmazać delikatnie przez 2-3minuty. Grzyby/ pieczarki posiekać i dodać na patelnię, dalej podsmażać maks 2 minuty.
  • Przyprawić 2 łyżkami sosu sojowego i podlać 1 szklanką wody. Przykryć i dusić około 15 minut, kontrolując czy się nie przypala, w razie konieczności dodać wody. Po tym dodać suszone śliwki posiekane lub żurawinę lub rodzynki. Doprawić jeszcze cukrem, sosem sojowym i pieprzem. Następnie dusić na małym ogniu jeszcze przez ok 10 minut.
  • Po tym czasie zdjąć pokrywę i odprawać cały płyn* (u mnie trwa to około 10-15 minut).

*Płyn odparowujemy, ponieważ wtedy farsz trzyma się pasztecików, a pierogi nie rozwalają się po ugotowaniu.

  • Wyrośnięte ciasto wyrobić przez minutę i rozwałkować na duży prostokąt, tak aby uzyskać 3 paski o szerokości około 15 cm. Wzdłuż każdego paska wyłożyć farsz. Bok posmarować wodą i skleić nakładając przeciwległy bok. Dobrze skleić i pokroić w 5 cm paszteciki. Powtórzyć z pozostałym ciastem. Wyłożyć na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i ewentualnie posypać czarnuszką.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 cm około 20 minut aż będą lekko zrumienione.

Pobierz ten przepis