12
Gru

Bożonarodzeniowy tort bezowy

“Tort bezowy to zawsze świetny pomysł na Boże Narodzenie. Smakuje wszystkim, jest prosty w przygotowaniu i bardzo efektowny. Ten jest z kremem śmietankowym, konfiturą żurawinową i żurawiną w cukrze. Wygląda jak posypana śniegiem.”

SKŁADNIKI :

Beza:

  • 6 białek jaja
  • 300 g drobnego cukru do wypieków lub zwykłego
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego/spirytusowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Żurawina w cukrze:

  • 2 szklanki świeżej żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • +cukier do obsypania

Dodatkowo:

  • konfitura żurawinowa

PRZYGOTOWANIE:

ŻURAWINA W CUKRZE (DZIEŃ WCZEŚNIEJ):

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj kilka minut aż cukier się rozpuści. Wyłącz i wrzuć umytą żurawinę do syropu. Dobrze wymieszaj, przykryj i wstaw po wystudzeniu do lodówki na całą noc. Wyjmij żurawinę z syropu, obtocz w około 1/2 szklanki cukru kilka razy a następnie pozostaw na około godzinę do wyschnięcia. Tak przygotowana żurawina będzie lekko chrupiąca, nasączona cukrowym syropem, więc kwaśno słodka. Idealnie pasuje do bezy.

BEZA:

Białka w temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli (gdy piana będzie już sztywna nie ubijać długo samych białek), następnie dodawać łyżka po łyżce cukru i ubijać tak długo, aż każda łyżka się rozpuści. Cierpliwie dodawać kolejne łyżki cukru aż beza będzie gładka i błyszcząca. Można sprawdzić palcami rozcierając w nich pianę bezową, czy zostały resztki cukru nierozpuszczonego.

Następnie dodać ocet/sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i zmiksować krótko jedynie do połączenia.

PIECZENIE:

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem (termoobieg jest bardzo ważny, jeśli nie macie próbujcie bez).

Duże blachy z piekarnika posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Papieru już nie smarować! Smarujemy tylko blachę, żeby papier się dobrze trzymał i łatwo było wyłożyć bezę.

Na papierze możecie odrysować okręgi ok 23 cm. Wyłożyć bezę na dwie blachy formując okręgi.

Wstawić do NAGRZANEGO piekarnika do 160 stopni (z termoobiegiem) na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni (z termoobiegiem) i piec(suszyć) bezę przez około 1,5 godziny. Po tym czasie nie wyjmować od razu bezy, zostawić ją w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami na około 20 minut. Kremem przekładać tylko wystudzone blaty.

KREM:

Schłodzone mascarpone ubić razem ze  schłodzoną śmietanką, dodać 1 łyżkę cukru pudru.

ŻŁOŻENIE:

Na 1 blat wyłożyć połowę kremu, na to kilka łyżek konfitury żurawinowej, kolejny blat, drugą połowę kremu i żurawiną w cukrze. Schłodzić i podawać schłodzoną. Przechowywać w lodówce.