06
Gru

Sernik z brzoskwinią

“Prawdziwa klasyka w najlepszym wydaniu. Kruchy spód, pyszny kremowy sernik, nadziany brzoskwiniami i do tego bezowa pianka z kruszonką. Cóż za królewska uczta, idealny na Świąteczny stół.”

SKŁADNIKI :

Na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (ok 420 g)
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Na sernik:

  • 1 kg mielonego twarogu (u mnie z wiaderka Piątnica)*
  • 5 jajek
  • 80 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy mannej
  • 2 puszki brzoskwiń (po 400 g) lub jedna – od upodobania

Na bezę:

  • 5 białek jaj
  • 3/4 szklanki cukru pudru

*Twaróg jaki polecam to Piątnica lub Wieluń z wiaderka, ewentualnie można zmielić trzykrotnie zwykły twaróg. Inne twarogi wiaderkowe są za rzadkie i wymagają użycia większej ilości masła

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, jeśli macie standardową to boki również wyłożyć wyżej niż blaszka, ponieważ sernik na pewno będzie wyższy niż tortownica. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół). Można piec również na klasycznej prostokątnej blaszce.

Najpierw zagnieść składniki na kruche ciasto. W tym celu posiekać zimne masło z żółtkami, mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia a później zagnieść ręcznie lub użyć robota planetarnego z hakiem.

Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 (jeśli pieczecie ten sernik na kwadratowej dużej blaszce ciasto podzielić na pół). 1/3 ciasta włożyć do woreczka i umieścić w zamrażalniku na min. 30 minut.

2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy, ugnieść równo palcami i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 15 minut do zarumienienia.

W tym czasie w misie miksera przygotować ciasto na sernik. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka, wymieszać do połączenia a następnie dodawać porcjami twaróg. Na koniec dodać mąkę i kaszę i zmiksować do połączenia (bez napowietrzania masy przez długie ubijanie).

W osobnej misce ubić białka, do ubitych białek stopniowo dodawać cukier puder lub drobny cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru aż beza będzie lśniąca i gęsta. (wtedy nie upadnie po upieczeniu).

Masę wylać na podpieczony spód. Brzoskwinie wyciągnąć z puszki, dobrze odsączyć i pokroić w małe kawałki. Wyłożyć brzoskwinie na masę serową. Na to bezę, a na bezę zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Piec w temperaturze 170 stopni przez 70 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i po 10 minutach uchylić piekarnik i studzić tak przez minimum 2-3 godziny.