01
Lut

Drożdżówki z jabłkiem “grzebienie”

“Jedne z ulubionych drożdżówek mojego dzieciństwa. Co prawda, te sprzedawane w sklepiku był z marmoladą, ale ja przygotowuję z duszonym jabłkiem, bo tak nam najbardziej smakują. Prezentują się pięknie dzięki nacięciom na wierzchu. Są przepyszne, bardzo miękkie i delikatne.”

SKŁADNIKI (na 12 sztuk):

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka lekko ciepłego/nie gorącego
  • 20 g drożdży świeżych
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka + 2 żółtka lub 4 żółtka
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • 7-8 jabłek
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  • Drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko wymieszać w celu sporządzenia zaczynu. Odstawić na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
  • Następnie do zaczynu przesiewamy resztę mąki, dodajemy cukier, jaja i żółtka, szczyptę soli i rozpoczynamy wyrabiać ciasto w robocie planetarnym lub ręcznie. Po około 5 minutach dodajemy masło i wyrabiamy około 10 minut aż ciasto będzie delikatne i elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, ale nie za dużo aby ciasto nie było twarde.
  • Tak wyrośnięte ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym i suchym miejscu przez około 1,5 godziny.
  • W tym czasie obrać jabłka, pokroić w małe kawałki i uprażyć krótko do lekkiego zmięknienia jabłek w garnku z nieprzywierającym dnem(ok 10 minut – zależy od jabłek) i przestudzić.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt. Wyłożyć na jednym brzegu dużą łyżkę jabłek i zlepić jak pieroga zostawiając na dole większy kawałek ciasta. Następnie nakroić w środku (tego kawałka ciasta) paski i nałożyć na zlepionego pieroga z góry. To samo zrobić z resztą ciasta.
  • Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku (u mnie termoobieg) przez około 20 minut do zarumienienia.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.