Tarta czekoladowa z kremem i frużeliną
“Wspaniała tarta do niedzielnej kawy. Idealnie kruchy, ciemny kakaowy spód, krem z mascarpone i białej czekolady a na to frużelina owocowa. Tak naprawdę frużelinę można robić z każdych owoców, z mrożonych czy świeżych. Można również dać całkiem świeże owoce. Wszystko zależy od tego co akurat macie pod ręką.”

SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
- 100 g masła lub margaryny
- 3 łyżki kakao
- 180 g mąki krupczatki (ewentualnie zwykłej)
- 4 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1 jajko
Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 100 g białej czekolady
Frużelina:
- 1 szklanka mrożonych owoców np. jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
- Śmietankę na krem zagotuj*, dodaj białą czekoladę, mieszaj aż się rozpuści, ostudź i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Możesz to zrobić dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki.
- Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misie miksera i hakiem wyrobić szybko na jednolite ciasto lub wyrobić ręcznie, początkowo posiekać zimne masło nożem z mąką, jajkiem, dodać resztę i zarobić jak najszybciej na gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
- Ciasto wyciągnąć z lodówki włożyć między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na trochę większy okrąg niż forma. Odkleić jedną część papieru i włożyć do formy drugim papierem do dołu. Nakłuć widelcem i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu wyciągnąć i wystudzić.
- Aby przygotować frużelinę owoce wrzuć do garnuszka, dodaj ok 50 ml wody, cukier i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 50 ml wody i wlej do gotujących się owoców ciągle mieszając. Zagotuj do zgęstnienia. Wystudź.
- Mieszankę kremówki z czekoladą (schłodzoną) wlać do misy miksera, dodać mascarpone i ubić do zesztywnienia. Krem wyłożyć na wystudzoną tartę, na to ostudzoną frużelinę. Schłodzić i podawać.
*Krem można przygotować również na szybko, ale jest to mniej bezpieczna opcja, ponieważ jest ryzyko, że po dodaniu czekolady się zważy, dlatego czekoladę trzeba dobrze wystudzić.
Mascarpone ubijać w misie miksera przez 2-3 minuty, dodać rozpuszczoną i dobrze wystudzoną czekoladę ciągle miksując. Następnie dodać ubitą kremówkę i zmiksować do połączenia. Dalej postępować jak w przepisie.
Jeśli krem się zważy, aby go uratować ubijaj dłużej aż “masło” oddzieli się od płynu. Zlej płyn i ubij samą gęstą masę (tj.masło), krem będzie również dobry, bardziej maślany.
