Drożdżówki z serem i jagodami
“Oj jakie one są dobre, jakie wilgotne, słodkie, owocowe, no idealne! Przepyszne nadzienie serowe, a do tego orzeźwiające jagody. Ja użyłam mrożonych, można użyć też świeżych borówek. Drożdżówki smakują równie dobrze na drugi dzień trzymane w pojemniku.”
SKŁADNIKI (na około 20 sztuk):
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki mleka lekko ciepłego/nie gorącego
- 20 g drożdży świeżych
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka + 2 żółtka
- 80 g masła rozpuszczonego
- Szczypta soli
NADZIENIE:
- 500 g twarogu mielonego
- 50 g masła
- 1 jajko
- Cukier waniliowy lub aromat
- Około 6 łyżek cukru pudru
- Dodatkowo: 1,5 szklanki jagód mrożonych + 1 łyżka mąki ziemniaczanej+1 łyżka cukru pudru
LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- Kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko wymieszać w celu sporządzenia zaczynu.
- Następnie do zaczynu przesiewamy resztę mąki, dodajemy cukier, jaja i żółtka, szczyptę soli i rozpoczynamy wyrabiać ciasto w robocie planetarnym lub ręcznie. Po około 5 minutach dodajemy masło i wyrabiamy około 10 minut aż ciasto będzie delikatne i elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, ale nie za dużo aby ciasto nie było twarde.
- Tak wyrośnięte ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym i suchym miejscu przez około 1,5 godziny.
- Twaróg wymieszać z cukrem, jajkiem (lub żółtkami), cukrem i masłem.
- Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na stolnicy na duży prostokąt około 40cm/30cm. Następnie posmarować masą serową, zostawiając na górze 4 cm bez nadzienia.
- Mrożone jagody wymieszać z mąką i cukrem. Świeże jagody lub borówki nie trzeba. Wyłożyć na masę serową równomiernie. Zwinąć ciasto w rulon w kierunku nieposmarowanej góry. Pokroić w 2 cm paski i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia nadzieniem do góry. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika polać lukrem zrobionym z gorącej wody i cukru pudru.