17
Maj

Jaki ser wybrać, by sernik był puszysty i smaczny?

Sernik to znane wszystkim ciasto. Znajdziemy więcej entuzjastów tego wypieku niż
przeciwników, a to co może podzielić tych pierwszych, to rodzynki. Ale zanim dojdzie do tego
trudnego wyboru, czy dodać rodzynki czy może jednak nie, najpierw trzeba podjąć
najważniejszą decyzję, mianowicie jaki ser wybrać?
Biały ser twarogowy stanowi podstawę tego pysznego wypieku. Nic tak nie dopełnia
wystawnego rodzinnego obiadu, jak kawałek serniczka serwowany do kawki. Jest to swoista
„kropka nad i” przyjemności jedzenia wspólnego posiłku. Aby ten finał faktycznie był
najlepszy z najlepszych, ważne by dobrać odpowiedni podstawowy składnik.
Opcji jest kilka. W zależności od umiejętności i czasu, jaki chcemy poświęcić na pieczenie
naszego idealnego sernika, taki ser wybierzemy.
Klasyczny biały ser twarogowy, tłusty bądź półtłusty możemy samodzielnie zmielić. Ważne,
by ser został zmielony trzykrotnie! To jest podstawa sukcesu naszego wypieku. Bez tego
pojawią się grudki, które będą odczuwalne podczas jedzenia. A jak zmielić ser? Również
mamy kilka sposobów.
Najbardziej popularnym sposobem jest użycie maszynki do mięsa. Przepuszczamy przez nią
ser trzy razy i otrzymujemy idealną bazę do naszego ciasta. W trakcie sprawdzamy, czy ser
jest faktycznie dobrze zmielony. Mamy pełną kontrolę nad naszą masą twarogową.
Można użyć też blendera bądź praski do ziemniaków. Będzie to jednak zadanie bardziej
mozolne i wymagające czasu i wysiłku.
Jeżeli nie posiadamy w domu takich sprzętów kuchennych, zawsze możemy zakupić gotowy
biały ser twarogowy, przeznaczony już do pieczenia sernika. Najczęściej sprzedawane są już
w kilogramowych opakowaniach, które w całości można przeznaczyć dla jednego wypieku, w
zależności oczywiście od przepisu.
Najlepiej przed zakupem białego sera twarogowego przeczytać skład produktu. To dobra
praktyka, nie tylko w przypadku wyboru białego sera twarogowego do przygotowania
sernika. Za duża liczba konserwantów może wpłynąć na smak sernika oraz na nasze zdrowie.
Biały ser twarogowy jest źródłem wielu witamin, minerałów i białka, dlatego wybierajcie
takie produkty, które nie posiadają niepotrzebnych wzmacniaczy. Ser musi być gęsty, dzięki
temu wypiek będzie puszysty.
Mając już wybrany biały ser twarogowy, nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za pieczenie!
Po ciekawe przepisy na sernik zapraszamy na nasz Fanpage na Facebooku „Ja Cię SERniczę”.

Artykuł Sponsorowany.
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.