21
Lis

Tacos de chiles en nogadas

„Chiles en nogadas to narodowe danie Meksyku. Przygotowywane co roku z okazji Dnia Niepodległości. Postanowiłam przenieść przepyszne nadzienie i wsadzić do tacosów i polać je sosem, który także stanowi ważną część tego dania. Aby było jeszcze oryginalniej możecie posypać tacosy granatem.”

SKŁADNIKI:

NA FARSZ:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • ½ białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory obrane lub połowa puszki pomidorów
  • Duża garść rodzynek
  • 1/8 łyżki mielonych goździków
  • 1/8 łyżki cynamonu
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 500 ml bulionu lub wody
  • Olej
  • Opcjonalnie 2 brzoskwinie

NA SOS:

  • 50 g orzechów włoskich
  • 80 g serka typu philadelphia
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól

PRZYGOTOWAĆ:

  • Cebulę posiekać drobno, czosnek również posiekać drobno i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Po chwili dorzucić mięso mielone , posolić dużą szczyptą soli i dodać goździki oraz cynamon i podsmażać przez około 10 minut. Jabłko i gruszkę oraz brzoskwinie jeśli używasz pokroić w drobną kosteczkę i dodać na patelnię, Podsmażyć kilka minut. Następnie dodać pomidory, podsmażyć kilka chwil i zalać bulionem lub wodą( jeśli nie używasz brzoskwin można dolać również odrobinę soku jabłkowego lub innego). Dusić około 20 -25 minut i zredukować sos aby zostało go tyle, że mięso będzie w nim pokryte ale nie utopione. Doprawić solą i pieprzem.
  • Aby przygotować sos zblenduj na drobny był orzechy, następnie dodaj serek i śmietankę oraz szczyptę soli i zblenduj.
  • Podawaj w tortillach, polane sosem, posypane kolendrą, pietruszką lub granatem.

Pobierz ten przepis