25
Lis

Ciasto kukurydziane

„Jeśli myślicie, że to kolejne zwykłe ciasto to jesteście w błędzie. Słodki, kukurydziany i wilgotny wypiek, który Was zaskoczy. Przez dodatek mąki ryżowej ciasto ma inną strukturę niż zwyczajna babka. Koniecznie spróbujcie.”

SKŁADNIKI:

  • 250 g kukurydzy z puszki
  • 70 ml mleka
  • 90 g mąki ryżowej
  • 65 g masła
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWAĆ:

  • Kukurydzę zblendować razem z mlekiem.
  • Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać połowę cukru i ubić.
  • W osobnej misce utrzeć masło z drugą połową cukru i żółtkami. Następnie dodawać na przemian mąkę ryżową i masę kukrudzianą z mlekiem. Wymieszać dokładnie. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
  • Wlać do foremki/keksówki i piec w 170 stopniach przez 40 minut.

Pobierz ten przepis