Ciasto kukurydziane
„Jeśli myślicie, że to kolejne zwykłe ciasto to jesteście w błędzie. Słodki, kukurydziany i wilgotny wypiek, który Was zaskoczy. Przez dodatek mąki ryżowej ciasto ma inną strukturę niż zwyczajna babka. Koniecznie spróbujcie.”
SKŁADNIKI:
- 250 g kukurydzy z puszki
- 70 ml mleka
- 90 g mąki ryżowej
- 65 g masła
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWAĆ:
- Kukurydzę zblendować razem z mlekiem.
- Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać połowę cukru i ubić.
- W osobnej misce utrzeć masło z drugą połową cukru i żółtkami. Następnie dodawać na przemian mąkę ryżową i masę kukrudzianą z mlekiem. Wymieszać dokładnie. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
- Wlać do foremki/keksówki i piec w 170 stopniach przez 40 minut.