12
Sie

Szakszuka z cukinią

„Nowa odmiana szakszuki, z delikatną i zdrową cukinią. Najlepsza będzie młoda i mała cukinia oraz słodkie pomidory malinowe. Po za sezonem możecie użyć pomidorów z puszki.”

SKŁADNIKI:

  • 2 małe lub 1 duża cukinia
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 średnia cebulka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki masła i 1 łyżka oliwy
  • opcjonalnie pół łyżeczki kuminu

PRZYGOTOWANIE:

  • Młodą cukinię pokroić w 2 cm kawałki wraz ze skórką. Starszą i większa cukinię najpierw obrać a następnie podobnie pokroić w 2 cm kawałki. Cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, wrzucić pokrojoną cukinię i cebulkę. Podsmażać 5 minut. Następnie wrzucić pokrojone pomidory, dodać suszoną paprykę, posolić i dalej podsmażać, kiedy pomidory puszczą sok zmniejszyć ogień (można dodać kilka łyżek wody), przykryć i dusić do 10 minut aż cukinia zmięknie. Następnie wbić jajka, posolić, przykryć i trzymać na ogniu do 5 minut aż jajka się delikatnie zetną. Na koniec posypać pieprzem i ewentualnie świeżym szczypiorem.

Pobierz ten przepis