14
Sie

Półkruche ciasto z jagodami i kruszonką

„Pyszne półkruche ciasto z jagodami. Naprawdę nic więcej nie trzeba do kawy, jak idealnie kruche i jednocześnie delikatne ciasto posypane grubą warstwą kruszonki. Do tego gałka lodów i deser idealny.”

SKŁADNIKI:

CIASTO PÓŁKRUCHE:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (można pominąć)
  • Opcjonalnie: cukier waniliowy lub skórka z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 l jagód świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

KRUSZONKA

  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 70 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE:

  • Jajka ubij, pod koniec ubijania dodać partiami cukier i ubić na sztywną pianę. Masło lub margarynę posiekać razem z mąką i proszkiem do pieczenia, następnie rozdrobnić dłońmi tak aby wszystko wymieszało się w „grubszy piasek”. Do mąki dodać ubite jajka, śmietanę oraz cukier waniliowy/skórkę z cytryny jeśli używacie i wyrobić na gładkie jednolite ciasto ręcznie lub łatwiej robotem z hakiem.
  • Ciasto wyłożyć na posmarowaną lub wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 36/25 lub dużą tortownicę. Następnie wyłożyć ciasto rozwałkowując lub kawałek po kawałku ułożyć dłońmi. Na to wyłożyć wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną jagody. Na to przygotować kruszonkę. Czyli wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać rękoma na piasek, szybko bez ugniatania. Po posypaniu kruszonką wstawić od razu do piekarnika i piec w 180 stopniach ok 40 minut.

 

 

Wskazówki:

  • Czasami gdy nie mam czasu nie ubijam jaj do ciasta, tylko wrzucam w całości i też ciasto wychodzi pyszne.
  • Jagody wymieszaj z cukrem tuż przed wysypaniem na ciasto, unikniesz zbyt dużej ilości soku.

Pobierz ten przepis