Staropolska baba drożdżowa
“Wspaniała baba drożdżowa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Ciasto na samych żółtkach ze sporym dodatkiem masła i bakalii. Do tego lukier i będzie zachwycać nie tylko wizualnie, ale i smakowo.”
SKŁADNIKI (na 1 formę/babkę):
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 60 g cukru (ok 1/2 szklanki)
- 1/4 szklanki mleka
- 6 żółtek
- 75 g masła
- laska wanilii/ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
- 1/4 szklanki smażonej skórki pomarańczy
- 1/4 szklanki rodzynek
- szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder +sok z cytryny/gorąca woda
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka ma około 130 g mąki/ zwykła szklanka od herbaty.
Drożdże rozpuścić w (niegorącym!) mleku z 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżeczką mąki. Wymieszać i odstawić aż zaczyn lekko podrośnie. W tym czasie żółtka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Ubite dodać do zaczynu i wymieszać. Następnie przesiać mąkę do masy, dodać wanilię i wyrabiać najlepiej robotem, gdyż ciasto jest mocno klejące. Po 5 minutach wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło ze szczyptą soli. Wyrabiać dalej robotem jeszcze przez około 10 minut, a ręcznie nawet 15 minut. Masa będzie tłusta i dosyć klejąca. Nie dodawać więcej mąki. Na koniec wrzucić bakalie i jeszcze raz delikatnie wmieszać do masy.
Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na minimum 1,5 godziny. Baba może nie rosnąć gwałtownie, ale to normalne.
Po tym czasie ciasto przełożyć do dobrze nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto powinno sięgać do około 1/2 wysokości formy. Przykryć formę folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Tak aby ciasto wyrosło w całą formę.
Po tym czasie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni (u mnie z termoobiegiem) około 35-40 minut do suchego patyczka.
Jeśli pieczecie bez termoobiegu babka może się szybciej rumienić, wtedy należy ją przykryć z góry papierem do pieczenia.
Babkę pieczemy do suchego patyczka, nie dłużej, gdyż będzie sucha!
Po wyciągnięciu z piekarnika wyłożyć na talerz po około 10 minutach. Lukrować lukrem z cukru pudru i gorącej wody lub soku z cytryny, gdy babka wystygnie. Trzymać w zamkniętym pojemniku lub przykryte folią.