11
Mar

Muffinki jogurtowe

“Wilgotne, delikatne, jogurtowe muffinka z dodatkiem mrożonych owoców. Nie bójcie się w wypiekach mrożonek, one pozwalają nam wykorzystywać owoce poza sezonem.”

SKŁADNIKI (na 12 sztuk) :

  • 3 jajka
  • 270 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (około 350g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 350 g mrożonych truskawek

Polewa:

  • 150 g cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce wymieszać mokre składniki, czyli jajka, olej, jogurt. W drugiej suche, czyli mąkę, proszek, sodę, cukier. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać jedynie do połączenia się składników łyżką, albo szpatułką. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki mrożone truskawki, szybko wymieszać i przełożyć do foremek na muffinki. Papierowe foremki powinny być włożone do sztywnej blaszki, aby nie rozpłynęły się w piekarniku.

Piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut do suchego patyczka.

Przestudzone muffinka polać polewą przygotowaną z cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody.