09
Gru

Śledzie po sułtańsku

„Od lat przygotowujemy te śledzie na Święta. Szczerze nie pamiętam Bożego Narodzenia bez Śledzi po sułtańsku. Są naprawdę smaczne. Lekko słodkie, lekko kwaśne. Idealne na ten zimowy czas. Koniecznie spróbuj. “

SKŁADNIKI :

  • 500 g filetów śledziowych marynowanych 
  • 100 g rodzynek 
  • 2 cebule
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • Sól i pieprz
  • Cukier
  • Olej 

PRZYGOTOWANIE:

  • Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. W tym czasie każdą cebulę przekrój na pół i posiekaj w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i zeszklij cebulkę, aby była miękka, ale uważaj aby się nie przypaliła. Następnie dodaj odsączone rodzynki, przecier pomidorowy, koncentrat, ketchup, liść laurowy i ziele. Podgotuj 2-3 minuty i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Następnie jeszcze chwilę podgotuj i wyłącz ogień. Wystudź. Śledzie pokrój w kawałki i wymieszaj z wystudzoną cebulką. Włóż w słoiki lub w pojemnik i odstaw na minimum 24 godziny do lodówki.