02
Gru

Pierogi z pieca z mięsem i śliwką

„ Te pierogi to coś więcej niż tylko mięso zawinięte w ciasto. Są naprawdę przepyszne, wszyscy są zawsze nimi zachwyceni. Lekko słodkie soczyste mięso, idealne ciasto i ziołowy sos. Nieziemska uczta. Pierogi można przygotować wcześniej, upiec i zamrozić, a wtedy odgrzać na gorąco przed samym podaniem. Dlatego to bardzo dobra opcja na Święta.”

SKŁADNIKI (na ok 28 sztuk):

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 30 g drożdży świeżych 
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła 
  • 2 łyżeczki soli

FARSZ:

  • Ok. 600 g mięsa np. Karkówki/ łopatki
  • 1 łyżka powideł śliwkowych 
  • 120 g suszonych śliwek 
  • Sól i pieprz 

DO SMAROWANIA:

  • Żółtko
  • 2 łyżki mleka 

SOS:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku 
  • 2 łyżeczki siekanego koperku 
  • Inne ulubione zioła 
  • Sól i pieprz 

PRZYGOTOWANIE:

  • Mięso pokroić na 4 mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i wstawić do piekarnika w rękaw do pieczenia z niewielką ilością wody lub w naczyniu do pieczenia z pokrywą, podlać bardzo delikatnie wodą i piec w 180 stopniach przez 2 godziny do miękkości. Mięso ma się rozpadać, ale nie ma być spieczone. Po tym czasie wyciągnąć mięso z piekarnika i poszarpać widelcami na małe kawałki lub pokroić nożem na małe kawałki. Mięso wrzucić na patelnię, razem z posiekanymi drobno śliwkami, dodać łyżkę powideł i 3-4 łyżki wody. Wszystko podsmażyć kilka minut, żeby mięso nabrało smaku śliwek. Posmakować farsz, jeśli za mało słony dosolić, jeśli za mało słodki dodać śliwek lub powideł.
  • Drożdże rozpuścić w ciepłym, ale niegorącym mleku. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko z drożdżami, dodać jajko, żółtko, sól i wyrobić robotem lub ręcznie, pod koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobić na gładką masę i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto przed wyrastaniem może być troszkę klejące, ale po wyrastaniu zmieni strukturę, dlatego nie dosypuj więcej mąki. Dzięki temu pierogi będą delikatne.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ok 10 cm okręgi. Nadziewać łyżką farszu. ( Nie żałować nadzienia, upychać ile się da 😉 ), zlepiać bogi, zrobić wzór widelcem lub dłońmi. Odłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem z 2 łyżkami mleka i piec ok 20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
  • Podawać z sosem czosnkowo- ziołowym. Aby go przygotować wymieszaj wszystkie składniki. 

Pierogi można zamrozić i odgrzać przed podaniem. To bardzo dobra opcja na świąteczny stół.