Sernik z białą czekoladą i żurawiną
“Wspaniały sernik z białą czekoladą. Bardzo wilgotny, pieczony w kąpieli wodnej, a do tego frużelina żurawinowa. Coś wspaniałego. Słodki ser zbalansowany kwaśną żurawiną. Rodzina zachwycona.”
SKŁADNIKI :
Na spód:
- 200 g maślanych herbatników
- 80 g masła
Na sernik:
- 400 g białej czekolady
- 6 jaj
- 750 g twarogu mielonego trzykrotnie*
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 400 g kwaśnej śmietany
Na frużelinę:
- 300 g świeżej żurawiny
- 130 g cukru
- 100 ml wody
- opcjonalnie 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
*Twaróg jaki polecam to Piątnica lub Wieluń z wiaderka, ewentualnie można zmielić trzykrotnie zwykły twaróg. Inne twarogi wiaderkowe są za rzadkie.
PRZYGOTOWANIE:
Na początek ciasteczka zmielić w malakserze, następnie dodać rozpuszczone i przestudzone masło i rękoma połączyć tworząc piasek. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na to ugnieść ciasteczkowy spód. Następnie schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Przygotować wodę i naczynie do kąpieli wodnej. W czajniku zagotować wodę i przygotować osobne naczynie (blaszkę lub naczynie żaroodporne ) do którego zmieści się tortownica.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Pozostałe składniki na sernik(które powinny być w temperaturze pokojowej) wymieszać mikserem tylko do połączenia bez ubijania, dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać . Formę ze spodem owinąć bardzo szczelnie folią aluminiową. Najlepiej kilka razy. Masę przelać do tortownicy. Tortownicę delikatnie umieścić w naczyniu i wlać ostrożnie do niego wrzątek, aby woda dotykała brzegów tortownicy, ale uważać, aby nie naleciała do środka sernika. Powinna sięgać do około 1/4 – 1/5 wysokości tortownicy.
Piec sernik w tak przygotowanej kąpieli wodnej w piekarniku przez około 80 minut. Sernik po upieczeniu będzie jeszcze lekko “galaretowaty”, ale po wystudzeniu nabierze prawidłowej konsystencji. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i zostawić w temperaturze pokojowej przez około godzinę, następnie schłodzić przez minimum 8-10 godzin.
Po tym czasie przygotować frużelinę. W tym celu zagotować w garnuszku wodę, żurawinę i cukier aż owoce lekko zmiękną – około 10 minut. Jeśli frużelina jest jeszcze rzadka (zależy od użytej żurawiny) dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej w 50 ml wody i zagotować. Tak przygotowaną frużelinę wyłożyć na wystudzony sernik i schłodzić.