28
Lis

Sernik z białą czekoladą i żurawiną

“Wspaniały sernik z białą czekoladą. Bardzo wilgotny, pieczony w kąpieli wodnej, a do tego frużelina żurawinowa. Coś wspaniałego. Słodki ser zbalansowany kwaśną żurawiną. Rodzina zachwycona.”

SKŁADNIKI :

Na spód:

  • 200 g maślanych herbatników
  • 80 g masła

Na sernik:

  • 400 g białej czekolady
  • 6 jaj
  • 750 g twarogu mielonego trzykrotnie*
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 400 g kwaśnej śmietany

Na frużelinę:

  • 300 g świeżej żurawiny
  • 130 g cukru
  • 100 ml wody
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

*Twaróg jaki polecam to Piątnica lub Wieluń z wiaderka, ewentualnie można zmielić trzykrotnie zwykły twaróg. Inne twarogi wiaderkowe są za rzadkie.

PRZYGOTOWANIE:

Na początek ciasteczka zmielić w malakserze, następnie dodać rozpuszczone i przestudzone masło i rękoma połączyć tworząc piasek. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na to ugnieść ciasteczkowy spód. Następnie schłodzić w lodówce przez 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Przygotować wodę i naczynie do kąpieli wodnej. W czajniku zagotować wodę i przygotować osobne naczynie (blaszkę lub naczynie żaroodporne ) do którego zmieści się tortownica.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Pozostałe składniki na sernik(które powinny być w temperaturze pokojowej) wymieszać mikserem tylko do połączenia bez ubijania, dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać . Formę ze spodem owinąć bardzo szczelnie folią aluminiową. Najlepiej kilka razy. Masę przelać do tortownicy. Tortownicę delikatnie umieścić w naczyniu i wlać ostrożnie do niego wrzątek, aby woda dotykała brzegów tortownicy, ale uważać, aby nie naleciała do środka sernika. Powinna sięgać do około 1/4 – 1/5 wysokości tortownicy.

Piec sernik w tak przygotowanej kąpieli wodnej w piekarniku przez około 80 minut. Sernik po upieczeniu będzie jeszcze lekko “galaretowaty”, ale po wystudzeniu nabierze prawidłowej konsystencji. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i zostawić w temperaturze pokojowej przez około godzinę, następnie schłodzić przez minimum 8-10 godzin.

Po tym czasie przygotować frużelinę. W tym celu zagotować w garnuszku wodę, żurawinę i cukier aż owoce lekko zmiękną – około 10 minut. Jeśli frużelina jest jeszcze rzadka (zależy od użytej żurawiny) dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej w 50 ml wody i zagotować. Tak przygotowaną frużelinę wyłożyć na wystudzony sernik i schłodzić.