22
Lis

Flaki “bez flaków” z indyka

“Dla wszystkich, którzy lubią smak flaczków serdecznie polecam. Szybka i prosta, rozgrzewająca zupka. Możecie użyć również świeżej włoszczyzny i wstawić ją razem z kurczakiem, jednak taka mrożona też świetnie zagra.”

SKŁADNIKI :

  • 1 kg żołądków z indyka lub z kurczaka
  • 4 podudzia z kurczaka lub 6 skrzydełek
  • 450 g włoszczyzny ciętej w paski mrożonej lub świeżej włoszczyzny jak do rosołu
  • 1 opakowanie przyprawy do flaków
  • 5 kulek pieprzu
  • 4 kulki ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku suszonego

PRZYGOTOWANIE:

  • Na początku żołądki umyć i oczyścić, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i ugotować do miękkości.
  • Następnie w osobnym garnku włożyć podudzia lub skrzydełka z kurczaka, zalać wodą, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości.
  • Ugotowane żołądki odlać (wodę z gotowania żołądków wylać) i pokroić w paski, kurczaka wyciągnąć z wywaru (wywaru z pod kurczaka nie wylewać) , obrać z kości i również pokroić na mniejsze kawałki. Całe mięso dodać do wywaru, do tego włoszczyznę, przyprawę do flaków i gotować przez około 25-30 minut do miękkości warzyw. Na koniec przyprawić solą, słodką czerwoną papryką wedle uznania i utrzeć w rękach majeranek i dodać do zupy.