26
Sty

Cepeliny – kartacze

“Cepeliny inaczej nazywane kartaczami to ziemniaczany przysmak, wypełniony mięsem. Dobrze zrobione są delikatne i bardzo soczyste. Trzymaj się moich wskazówek a napewno wyjdą przepyszne.”

SKŁADNIKI :

CIASTO ZIEMNIACZANE:

  • 800 g surowych ziemniaków
  • 400 g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ewentualnie 1-2 więcej)

NADZIENIE:

  • 350 g mięsa mielonego (u mnie mieszanka łopatki z karkówką), może być także mięso wołowa-wieprzowe
  • 1 cebula
  • sól do smaku ok (3/4 łyżeczki)
  • 3/4 łyżeczki majeranku
  • pieprz świeżo mielony

Dodatkowo:

  • mąka ziemniaczana do gotowania
  • sól
  • cebulka
  • boczek
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane ziemniaki dobrze odparować. Surowe ziemniaki oraz cebulkę zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub w maszynce elektrycznej. Ziemniaki muszą być starte na taką papkę, wtedy nie będą się rozpadały. Ja mielę w maszynce elektrycznej dwa razy z ostrzem jak na “papkę”.

Następnie starte ziemniaki odsączyć na drobnym sitku lub za pomocą gazy. Tak, aby spłynęło jak najwięcej wody. Wody nie wylewać tylko odstawić w misce aż na dno spłynie tzw. krochmal. Wtedy z góry zlać wodę a krochmal dodać do startych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki również zmielić w maszynce lub bardzo drobno pognieść na jednolitą masę ( nie blenduj blenderem! bo będą ciągnące).

Gotowane ziemniaki połączyć z surowymi, doprawić solą, dodać mąkę ziemniaczaną i szybko zarobić na jednolitą masę. Jeśli masa jest mocno rzadka dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną, ale nie za dużo! Masa będzie lekko wilgotna, ale najważniejsze aby dało się z niej formować kulkę, która się nie rozpada. Sprawdź to, jeśli tak jest, to ciasto jest idealne.

Mięso dopraw solą, pieprzem, majerankiem, startą cebulką i wyrób. Ziemniaczaną masę podziel na 9 części. Każdą bierz w suchą dłoń i rozpłaszczaj jak placek, na środek nakładaj dużą łyżkę nadzienia (ja kładłam sporo, bo tak lubię, wtedy troszkę trudniej jest je zlepić, ale się da) i zlepiaj w kształt pieroga a następnie formuj w podłużny kartacz. Ciasto musi być dobrze zlepione. Odkładaj na talerz.

Wstaw teraz duży gar z wodą. Dodaj sól do smaku. Na każdy litr 1 łyżeczka soli. Należy także dodać mąkę ziemniaczaną, aby kartacze się nie rozpadały. W tym celu w osobnej miseczce wymieszaj 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej na każdy litr wody z 1/2 szklanki zimnej wody. Tak wymieszaną miksturę wlej do gara.

Gdy woda się zagotuje, zmniejsz palnik, tak aby woda nie bulgotała i wkładaj ostrożnie za pomocą cedzaka. Gotuj kartacze partiami np. po 4-5 sztuk. Nie mieszaj w garnku łyżką, kartacze po chwili wypłyną, możesz jedynie poruszać garnkiem. Gotuj około 20 minut.

W tym czasie przygotuj okrasę z cebulki i boczku. Przysmaż posiekane na patelni i polej gotowe kartacze. Smacznego