Cepeliny – kartacze
“Cepeliny inaczej nazywane kartaczami to ziemniaczany przysmak, wypełniony mięsem. Dobrze zrobione są delikatne i bardzo soczyste. Trzymaj się moich wskazówek a napewno wyjdą przepyszne.”
SKŁADNIKI :
CIASTO ZIEMNIACZANE:
- 800 g surowych ziemniaków
- 400 g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ewentualnie 1-2 więcej)
NADZIENIE:
- 350 g mięsa mielonego (u mnie mieszanka łopatki z karkówką), może być także mięso wołowa-wieprzowe
- 1 cebula
- sól do smaku ok (3/4 łyżeczki)
- 3/4 łyżeczki majeranku
- pieprz świeżo mielony
Dodatkowo:
- mąka ziemniaczana do gotowania
- sól
- cebulka
- boczek
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane ziemniaki dobrze odparować. Surowe ziemniaki oraz cebulkę zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub w maszynce elektrycznej. Ziemniaki muszą być starte na taką papkę, wtedy nie będą się rozpadały. Ja mielę w maszynce elektrycznej dwa razy z ostrzem jak na “papkę”.
Następnie starte ziemniaki odsączyć na drobnym sitku lub za pomocą gazy. Tak, aby spłynęło jak najwięcej wody. Wody nie wylewać tylko odstawić w misce aż na dno spłynie tzw. krochmal. Wtedy z góry zlać wodę a krochmal dodać do startych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki również zmielić w maszynce lub bardzo drobno pognieść na jednolitą masę ( nie blenduj blenderem! bo będą ciągnące).
Gotowane ziemniaki połączyć z surowymi, doprawić solą, dodać mąkę ziemniaczaną i szybko zarobić na jednolitą masę. Jeśli masa jest mocno rzadka dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną, ale nie za dużo! Masa będzie lekko wilgotna, ale najważniejsze aby dało się z niej formować kulkę, która się nie rozpada. Sprawdź to, jeśli tak jest, to ciasto jest idealne.
Mięso dopraw solą, pieprzem, majerankiem, startą cebulką i wyrób. Ziemniaczaną masę podziel na 9 części. Każdą bierz w suchą dłoń i rozpłaszczaj jak placek, na środek nakładaj dużą łyżkę nadzienia (ja kładłam sporo, bo tak lubię, wtedy troszkę trudniej jest je zlepić, ale się da) i zlepiaj w kształt pieroga a następnie formuj w podłużny kartacz. Ciasto musi być dobrze zlepione. Odkładaj na talerz.
Wstaw teraz duży gar z wodą. Dodaj sól do smaku. Na każdy litr 1 łyżeczka soli. Należy także dodać mąkę ziemniaczaną, aby kartacze się nie rozpadały. W tym celu w osobnej miseczce wymieszaj 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej na każdy litr wody z 1/2 szklanki zimnej wody. Tak wymieszaną miksturę wlej do gara.
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz palnik, tak aby woda nie bulgotała i wkładaj ostrożnie za pomocą cedzaka. Gotuj kartacze partiami np. po 4-5 sztuk. Nie mieszaj w garnku łyżką, kartacze po chwili wypłyną, możesz jedynie poruszać garnkiem. Gotuj około 20 minut.
W tym czasie przygotuj okrasę z cebulki i boczku. Przysmaż posiekane na patelni i polej gotowe kartacze. Smacznego