Puszyste miękkie pierniczki
„ Wspaniałe aromatyczne pierniczki. Są puszyste i mięciutkie. Można je nadziać ulubionymi powidłami lub marmoladą i polać polewą z cukru pudru lub czekolady. Nie zawahałabym się nawet użyć białej czekolady. Gwarantuje Wam, że zakochacie się w tym przepisie. Możecie zrobić oczywiście odrazu z podwójnej porcji.”
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru brązowego lub białego
- 120 g masła lub margaryny
- 200 ml miodu
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki sody
Opcjonalnie:
- Powidła śliwkowe /marmolada
Polewa biała:
- Cukier puder plus kilka łyżek gorącej wody
Polewa z czekolady:
- 100 g czekolady deserowej
- 2 -3 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
- Oddziel żółtka od białek. Następnie ubij 2 białka a 2 zachowaj do innych celów. Do ubitych białek dodawaj powoli cukier i ubij kilka minut. Następnie dodawaj żółtka powoli i ubijaj po każdym. W sumie musisz ich dodać 4.
- W garnuszku zagotuj miód, kakao, przyprawę do piernika, a następnie dodaj masło i mieszaj już bez podgrzewania do rozpuszczenia. Jeśli mieszanka nadal jest gorąca to chwilę ją przestudź. Do masy jajecznej dodaj mąkę i mieszankę masła z miodem, sodę i kwaśną śmietanę i dobrze wymieszaj. Zakryj i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wałkuj partami na grubość ok 0,5 cm i wycinaj kształty foremkami.
- Jeśli chcesz nadziać pierniczki to najpierw wytnij kółka i na środek jednego nałóż 1/2 łyżeczki powideł, na to drugie wycięte koło i dobrze sklej do samego środka. Następnie wytnij kształt w tak przygotowanym „pierożku”. Piec do 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki nie muszą się rumienić. Są dobre kiedy wyrosną i będą złote.
- Pierniczki lukrować odrazu po wyciągnięciu przygotowanym lukrem z cukru pudru i gorącej wody. Lukier musi być dosyć „rzadki”. Pierniczki można też polać polewą przygotowaną z czekolady i masła . W tym celu rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i polewaj pierniczki lub zamaczaj je i odstaw do stwardnienia polewy.