30
Lis

Puszyste miękkie pierniczki

„ Wspaniałe aromatyczne pierniczki. Są puszyste i mięciutkie. Można je nadziać ulubionymi powidłami lub marmoladą i polać polewą z cukru pudru lub czekolady. Nie zawahałabym się nawet użyć białej czekolady. Gwarantuje Wam, że zakochacie się w tym przepisie. Możecie zrobić oczywiście odrazu z  podwójnej porcji.”

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego lub białego
  • 120 g masła lub margaryny 
  • 200 ml miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki sody

Opcjonalnie:

  • Powidła śliwkowe /marmolada 

Polewa biała:

  • Cukier puder plus kilka łyżek gorącej wody 

Polewa z czekolady:

  • 100 g czekolady deserowej 
  • 2 -3 łyżki masła 

PRZYGOTOWANIE:

  • Oddziel żółtka od białek. Następnie ubij 2 białka a 2 zachowaj do innych celów. Do ubitych białek dodawaj powoli cukier i ubij kilka minut. Następnie dodawaj żółtka powoli i ubijaj po każdym. W sumie musisz ich dodać 4. 
  • W garnuszku zagotuj miód, kakao, przyprawę do piernika, a następnie dodaj masło i mieszaj już bez podgrzewania do rozpuszczenia. Jeśli mieszanka nadal jest gorąca to chwilę ją przestudź. Do masy jajecznej dodaj mąkę i mieszankę masła z miodem, sodę i kwaśną śmietanę i dobrze wymieszaj. Zakryj i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. 
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wałkuj partami na grubość ok 0,5 cm i wycinaj kształty foremkami. 
  • Jeśli chcesz nadziać pierniczki to najpierw wytnij kółka i na środek jednego nałóż 1/2 łyżeczki powideł, na to drugie wycięte koło i dobrze sklej do samego środka. Następnie wytnij kształt w tak przygotowanym „pierożku”. Piec do 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki nie muszą się rumienić. Są dobre kiedy wyrosną i będą złote.
  • Pierniczki lukrować odrazu po wyciągnięciu przygotowanym lukrem z cukru pudru i gorącej wody. Lukier musi być dosyć „rzadki”. Pierniczki można też polać polewą przygotowaną z czekolady i masła . W tym celu rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i polewaj pierniczki lub zamaczaj je i odstaw do stwardnienia polewy.