27
Lis

Jajka w sosie musztardowym z kapustą

To obiad mojego dzieciństwa, jadaliśmy go w piątki. Uwielbiam to połączenie sosu musztardowego i słodko-kwaśnej kapusty. Pięknie wygląda połączenie czerwonej kapusty z tym daniem.”

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 500-700 ml bulionu
  • 3 łyżki musztardy 
  • 4 łyżki śmietanki 

KAPUSTA:

  • 1/2 główki kapusty białej/czerwonej/włoskiej
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka cukru 
  • Sok z 1 cytryny lub kilka łyżek octu 
  • 2 łyżki mąki
  • sól

DODATKOWO:

  • Ziemniaki 
  • Opcjonalnie koper

PRZYGOTOWANIE:

  • Jajka ugotuj na twardo. Ugotuj również ziemniaki w osolonej wodzie. 
  • Na patelni podsmaż mąkę z masłem i dolewaj bulion, mieszaj i zagotowuj co kilka chwil. Sprawdzaj czy sos dobrze gęstnieje. Zostaw taką gęstość jaka Ci odpowiada. Dodaj musztardę, wymieszaj, następnie dodaj śmietankę i zagotuj. 
  • Kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka, osól i ugotuj do miękkości, ale tak żeby jeszcze była delikatnie chrupka. Następnie odlej wodę, zostawiając na dnie kilka łyżek, dodaj masło, sok z cytryny, cukier i wymieszaj. Posyp mąką z sitka i zagotuj, aby delikatnie zgęstniała. W razie potrzeby dopraw jeszcze cytryną lub cukrem. 
  • Podawaj z ziemniakami polanymi sosem, jajkami i kapustą. Możesz wszystko posypać koprem.