Jajka w sosie musztardowym z kapustą
„To obiad mojego dzieciństwa, jadaliśmy go w piątki. Uwielbiam to połączenie sosu musztardowego i słodko-kwaśnej kapusty. Pięknie wygląda połączenie czerwonej kapusty z tym daniem.”
SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 500-700 ml bulionu
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki śmietanki
KAPUSTA:
- 1/2 główki kapusty białej/czerwonej/włoskiej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- Sok z 1 cytryny lub kilka łyżek octu
- 2 łyżki mąki
- sól
DODATKOWO:
- Ziemniaki
- Opcjonalnie koper
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka ugotuj na twardo. Ugotuj również ziemniaki w osolonej wodzie.
- Na patelni podsmaż mąkę z masłem i dolewaj bulion, mieszaj i zagotowuj co kilka chwil. Sprawdzaj czy sos dobrze gęstnieje. Zostaw taką gęstość jaka Ci odpowiada. Dodaj musztardę, wymieszaj, następnie dodaj śmietankę i zagotuj.
- Kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka, osól i ugotuj do miękkości, ale tak żeby jeszcze była delikatnie chrupka. Następnie odlej wodę, zostawiając na dnie kilka łyżek, dodaj masło, sok z cytryny, cukier i wymieszaj. Posyp mąką z sitka i zagotuj, aby delikatnie zgęstniała. W razie potrzeby dopraw jeszcze cytryną lub cukrem.
- Podawaj z ziemniakami polanymi sosem, jajkami i kapustą. Możesz wszystko posypać koprem.