Ptysie z kremem i truskawkami
“Cudnie puszyste i chrupkie ptysie na bazie ciasta parzonego. Krem śmietanowy z dodatkiem mascarpone i do tego truskawki, które możecie zastąpić innymi owocami wedle uznania np.maliny, borówki.”

SKŁADNIKI (na około 15 sztuk) :
CIASTO PARZONE:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
KREM:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 120 g mascarpone (lub więcej według uznania)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- owoce np. truskawki/maliny/borówki
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotuj ciasto parzone. W tym celu w garnuszku zagotuj masło z wodą, tak aby cały tłuszcz się rozpuścił. Do zagotowanej mikstury wsyp szybko mąkę ciągle mieszając drewnianą dużą łyżką. Zmniejsz maksymalnie palnik i mieszaj tak długo aż całe ciasto będzie idealnie odchodzić od garnka (będzie trochę wyglądać jak ciastolina). Wyłącz gaz i odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie wbijaj po jednym jajku każdorazowo miksując przed wbiciem kolejnego.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładź ciasto z łyżki w dość dużych odstępach po około 1 łyżce ciasta lub wyciskaj ptysie za pomocą rękawa cukierniczego. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut aż ptysie urosną i zarumienią się.
Wystudzone ptysie przekrój i nadziewaj kremem i owocami. Ubij śmietanką na sztywno na wysokich obrotach miksera, pod koniec dodaj mascarpone i cukier puder. Nakładaj dużą łyżkę kremu i owoce. Możesz posypać ptysie dodatkowo cukrem pudrem.