03
Mar

Ptysie z kremem i truskawkami

“Cudnie puszyste i chrupkie ptysie na bazie ciasta parzonego. Krem śmietanowy z dodatkiem mascarpone i do tego truskawki, które możecie zastąpić innymi owocami wedle uznania np.maliny, borówki.”

SKŁADNIKI (na około 15 sztuk) :

CIASTO PARZONE:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka

KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 120 g mascarpone (lub więcej według uznania)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • owoce np. truskawki/maliny/borówki

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotuj ciasto parzone. W tym celu w garnuszku zagotuj masło z wodą, tak aby cały tłuszcz się rozpuścił. Do zagotowanej mikstury wsyp szybko mąkę ciągle mieszając drewnianą dużą łyżką. Zmniejsz maksymalnie palnik i mieszaj tak długo aż całe ciasto będzie idealnie odchodzić od garnka (będzie trochę wyglądać jak ciastolina). Wyłącz gaz i odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie wbijaj po jednym jajku każdorazowo miksując przed wbiciem kolejnego.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładź ciasto z łyżki w dość dużych odstępach po około 1 łyżce ciasta lub wyciskaj ptysie za pomocą rękawa cukierniczego. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut aż ptysie urosną i zarumienią się.

Wystudzone ptysie przekrój i nadziewaj kremem i owocami. Ubij śmietanką na sztywno na wysokich obrotach miksera, pod koniec dodaj mascarpone i cukier puder. Nakładaj dużą łyżkę kremu i owoce. Możesz posypać ptysie dodatkowo cukrem pudrem.