Chlebek bananowy
“Ciężko o prostsze ciasto. Nigdy nie planuję specjalnie pieczenia chlebka bananowego, które tak naprawdę jest słodką babką. Najczęściej robię go, gdy mam bardzo dojrzałe banany. Niekiedy robię go na oko i zawsze wychodzi, taki jego urok.”

SKŁADNIKI :
- 3 banany dojrzałe
- 3 jajka
- 120 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
Banany dobrze rozgnieść widelcem. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy rozpuszczone, przestudzone masło i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Jeśli wydaje Ci się zbyt rzadkie dodaj 2-3 łyżki mąki.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Piecz około 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.