05
Mar

Maślane ciasto cytrynowe

“Maślane ciasto cytrynowe. Nie jest to klasyczna babka, ponieważ jest bardzo wilgotna, a miąższ jest raczej zwarty. Pamiętajcie, aby składniki miały temperaturę pokojową, a białka mieszać delikatnie z resztą ciasta, aby ciasto nie było zakalcowate.”

SKŁADNIKI :

  • 4 jajka
  • 130 g masła
  • 130 g cukru
  • 2 cytryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 130 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Pamiętajcie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Unikniecie tym samym zakalca.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec dodawać po jednym żółtku i dalej miksując na jednolitą masę aż po dodaniu wszystkich żółtek. Następnie dodać skórkę otartą z dwóch cytryn (dobrze umytych i wyszczotkowanych) i sok wyciśnięty z 1 całej cytryny lub z 1,5 cytryny jeśli lubicie bardzo cytrynowe.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do masy jajecznej miksując. Gdy cała mąka jest dodana i ciasto jest jednolite należy dodać białka. Najpierw wmieszać połowę ręcznie szpatułką do połączenia się z masą, a następnie drugą połową. Należy to robić bardzo delikatnie, aby nie tracić objętości masy, ale tak aby białka dobrze połączyły się z masą.

Gotowe ciasto przelać do keksówki około 23-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka. U mnie z termoobiegiem.

Wystudzone ciasto polukrować. Połączyć cukier puder z 2-3 łyżkami soku z cytryny i polać ciasto.