24
Mar

Szybkie muffinki z czekoladą

„Kto nie kocha muffinek? To takie babeczki, które przyjmą wszystko. Czekoladę, owoce, cokolwiek nam się zamarzy. Ja często przygotowuje je z moim synkiem, bo to wielka frajda i prosta sprawa. Wystarczą dwie miski i składniki, które prawie zawsze mamy w domu.”

SKŁADNIKI (na około 15 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

Opcjonalnie: kilka łyżek dżemu owocowego

PRZYGOTOWANIE:

  • W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąka, cukier, proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce wymieszać mokre składniki, czyli mleko lub wodę, olej, jajka.
  • Następnie wymieszać wszystkie składniki razem, dodać posiekaną drobno czekoladę, można dodać ewentualnie kilka łyżek dżemu.
  • Przełożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumienienia.

Pobierz ten przepis