Najprostsze kaszotto
„Każdy ma w domu opakowanie kaszy, które wystarczy do przygotowania tego prostego obiadu. Kilka składników i możecie cieszyć się jednogarnkowym daniem. Bez skomplikowanych składników, tak naprawdę możecie dodać to co akurat macie w lodówce. Ja znalazłam pieczarki, więc to one dziś królują w moim kaszotto z moją ulubioną kaszą orkiszową.”
SKŁADNIKI:
-
- 200 g kaszy orkiszowej tj. 2 woreczki (ale możecie użyć innej)
- Pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- Ok 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu z wczoraj lub ewentualnie posolonej i doprawionej ziołami wody
- 2 łyżki masła do zamrożenia
Ewentualnie: inne warzywa jak papryka, cukinia, brokuł itp.*
Do podania: tarty parmezan/pecorino i nać pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Na początek wrzucić do zamrażalnika (ewentualnie lodówki) 2 łyżki masła.
- W garnku z powłoką granitową lub w garnku żeliwnym lub na dużej patelni rozpuścić masło z oliwą. Dodać posiekaną cebulę, posiekany czosnek i pokrojone pieczarki, podsmażać przez 2 minuty. Następnie dodać kaszę i podsmażyć razem z kaszą przez 1 minutę. Po tym czasie dolać pierwszą porcję bulionu (około 1 szklanki), wymieszać i przykryć. Po chwili sprawdzić, czy kasza wchłonęła cały płyn i dolać znowu i tak aż kasza wchłonie cały bulion i zmięknie.
- Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć ogień, dodać masło z zamrażalnika lub lodówki i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać posiekaną nać pietruszki i wyłożyć na talerz. Posypać parmezanem/pecorino.
*Możecie dodać takie warzywa jakie znajdziecie w lodówce, ja na przykład dodałam kawałek papryki, ponieważ miałam. Możecie dodać resztki i kawałki tego co znajdziecie u siebie.