25
Wrz

Potrawka z kurczaka mojej teściowej

„Ta potrawka jest hitem w rodzinie mojego męża. Gdy pierwszy raz jej spróbowałam – przepadłam. Nie myślałam, że rodzynki mogą tak pasować do kurczaka i z pospolitej potrawki zrobić pyszne i zaskakujące danie. POLECAM!”

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi z kurczaka z kością /ćwiartek z kurczaka
  • warzywa na bulion: 3 marchwie, pietruszka, połowa selera
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie żółtko jaja
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Nastawić bulion z mięsa kurczaka tj, marchew i pietruszkę pokroić w grube plastry, seler na 1 cm kawałki, a cebulę przekroić na pół i opalić na palniku. Wszystko razem z mięsem zalać wodą do zakrycia składników, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować około 40 minut, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • W garnuszku z nieprzywierającym dnem roztopić masło, następnie dodać mąkę i przysmażyć kilka sekund. Następnie chochlą dodawać bulion do zasmażki cały czas mieszając trzepaczką lub ubijaczką do sosów. Po dodaniu około 5 chochelek rosołu i dokładnym wymieszaniu poczekać aż sos zgęstnieje. Gdy nadal jest bardzo gęsty dodawać bulion i po każdej porcji sprawdzać gęstość po zagotowaniu. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję dodać trochę marchewek z bulionu i pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do sosu również rodzynki,  3 łyżki soku z cytryny, szczyptę cukru do smaku.
  • Opcjonalnie można żółtko jaja wymieszać z 2 łyżkami sosu i ostrożnie dodać do całości ciągle mieszając. Dzięki żółtku sos będzie bardziej kremowy.
  • Na koniec mięso z bulionu oddzielić od kości i skóry i dodać do sosu.
  • Podawać z ryżem / marchewką i groszkiem z masłem