Kruche ciasto ze śliwkami
„Co za wspaniały wypiek. Idealnie kruche ciasto, wypełnione śliwkami, które są jakby niespodzianką pod ciastem. Wspaniały deser na każdą porę roku.”
SKŁADNIKI:
- 380 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy
Dodatkowo:
- 500 g dużych śliwek
- 3 łyżki kisielu owocowego lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru pudru
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki oprócz śliwek umieścić w misie miksera lub na stolnicy i wyrobić jak najszybciej na jednolite ciasto. Ciasto można zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce, ale można także od razu wałkować.
- Śliwki przepołowić, wyjąć pestkę i posypać kisielem lub mąką ziemniaczaną. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich umieścić między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować na rozmiar blaszki (u mnie ok 20/30). Następnie wyłożyć do blaszki razem z jednym kawałkiem papieru na spodzie. Lekko ponakłuwać widelcem. Na to wyłożyć śliwki w równej odległości środkiem do dołu. Na to podobnie rozwałkować drugą część ciasta i przykryć. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok 40 minut.
- Na upieczone i przestudzone ciasto wylać lukier. Polewę należy zrobić przez wymieszanie cukru pudru z gorącą wodą.