19
Sie

Kruche ciasto ze śliwkami

„Co za wspaniały wypiek. Idealnie kruche ciasto, wypełnione śliwkami, które są jakby niespodzianką pod ciastem. Wspaniały deser na każdą porę roku.”

SKŁADNIKI:

  • 380 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • 500 g dużych śliwek
  • 3 łyżki kisielu owocowego lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru pudru

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszystkie składniki oprócz śliwek umieścić w misie miksera lub na stolnicy i wyrobić jak najszybciej na jednolite ciasto. Ciasto można zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce, ale można także od razu wałkować.
  • Śliwki przepołowić, wyjąć pestkę i posypać kisielem lub mąką ziemniaczaną. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich umieścić między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować na rozmiar blaszki (u mnie ok 20/30). Następnie wyłożyć do blaszki razem z jednym kawałkiem papieru na spodzie. Lekko ponakłuwać widelcem. Na to wyłożyć śliwki w równej odległości środkiem do dołu. Na to podobnie rozwałkować drugą część ciasta i przykryć. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok 40 minut.
  • Na upieczone i przestudzone ciasto wylać lukier. Polewę należy zrobić przez wymieszanie cukru pudru z gorącą wodą.

Pobierz ten przepis