11
Lip

Domowe buły do burgerów

“Kto nie kocha burgerów? To przecież raj dla podniebienia. Dlatego ja proponuję Wam domowe buły, które są podstawą dobrego burgera. Możecie upiec więcej i zamrozić, ja tak robię i gdy tylko najdzie nas ochota wyciągam i wypełniam dodatkami.”

SKŁADNIKI:

Ilość porcji: 8

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: 40 minut +wyrastanie 2 godziny

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka wody
  • łyżki masła
  • 1 jajko
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • do posmarowania: żółtko jaja i nasiona sezamu

PRZYGOTOWANIE:

  • Drożdże rozpuścić w wodzie. Wymieszać wszystkie składniki najlepiej w mikserze z hakiem lub ewentualnie ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie uformować około 8 bułek. Wyłożyć je na papier do pieczenia w dużych odstępach, lekko spłaszczyć dłonią i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 35 minut, tak aby bułeczki znacznie urosły.
  • Następnie posmarować delikatnie żółtkiem i obsypać sezamem. Piec w 200 stopniach przez około 12 minut. Bułeczki muszą być rumiane.

Pobierz ten przepis