09
Wrz

Placki serowe “serniczki”

“Delikatne placuszki z twarogu, już przy smażeniu pachną jak sernik, a w smaku są przepyszne. Idealne z domową konfiturą, owocami, czy bitą śmietaną. Nie tylko na śniadanie, czy podwieczorek ale idealnie sprawdzą się na deser.”

SKŁADNIKI (na około 8-9 sztuk):

  • 250 g mielonego twarogu
  • 1 duże jajko
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • do podania: konfitura, cukier puder, bita śmietany

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg wymieszać trzepaczką z jajkiem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i cukier waniliowy. Wymieszać na jednolitą masę. Masa powinna być gęsta.

Placuszki można smażyć na suchej patelni lub na niewielkiej ilości tłuszczu. W tym celu rozgrzać delikatnie patelnię z niewielką ilością masła klarowanego/oleju lub bez tłuszczu, nałożyć sporą łyżkę na jednego placka i smażyć na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor, tak aby placuszki się w środku przepiekły. Podawać z konfiturą, owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem. Jak lubisz.