Placuszki owsiane
“Puszyste, delikatne, owsiane placuszki. Przygotowane są z mieszanki mielonych płatków owsianych i zwykłej mąki. Dzięki temu zyskują nie tylko lepszą wartość odżywczą, ale także ciekawy smak. “

SKŁADNIKI :
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mąki
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego greckiego (ok 150 g)
- 2 jajka
- 30 ml oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 cukier waniliowy
+olej do smażenia i ulubione dodatki np. syrop klonowy, jogurt naturalny, owoce
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbić jajka, wsypać płatków owsiane i zmielić/zblendować na drobno. Nie musi być na całkiem gładko. Dodać resztę składników tj.mąkę, jogurt, olej, sodę, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozsmarować papierem 2 łyżki oleju przed każdą porcją smażenia placuszków. Zmniejszyć ogień na prawie minimalny, wykładać porcje placuszków i smażyć powoli z każdej strony na złoty kolor.
Podawać z jogurtem naturalnym, syropem klonowym i owocami lub ulubioną konfiturą. Placuszki idealnie nadają się do lunchboxa lub na drugi dzień.
