Brioche
“Idealne brioche, czyli francuskie delikatne pieczywo. Bogate w masło tak bardzo, że więcej by się zmieściło. Jest przepyszne, bardzo puszyste i wilgotne. Koniecznie musisz spróbować, idealne na śniadanie do konfitury, ale także UWAGA jako bułki do burgerów. Ich słodycz idealnie podkreśla smak mięsa.”

SKŁADNIKI :
- 30 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka (ciepłego)
- 380 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 170 g masła (zimnego z lodówki)
- + żółtko do smarowania
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w ciepłym, ale niegorącym mleku. Następnie dodać mąkę, cukier i zacząć wyrabiać ciasto. Najwygodniej będzie wyrabiając je robotem kuchennym, gdyż będzie dość mocno klejące, ale oczywiście ręcznie też można.
Następnie dodawać po 1 jajku, każdorazowo mieszając. Gdy ciasto będzie jednolite zacząć dodawać kawałki zimnego masła. Wyrabiać tak długo aż dodamy całe masło, a ciasto będzie jednolite i gładkie. Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ja wkładam ciasto na 20 -30 minut do lodówki, aby łatwiej było formować bułeczki.
Po tym czasie podzielić ciasto na 6 ok 135 g bułeczek. Włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki lub piec w formie bułeczek. Posmarować brioche roztrzepanym żółtkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni w formie chlebka ok 40 minut, jeśli szybko będzie się rumienił przykryć z góry folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Brioche w formie bułeczek piec około 20 minut.
