29
Paź

Pancakes na mleku

“Przepyszne puszyste, maślane pancakes ma mleku. Ciasto jest z dodatkiem masła i to nadaje mu fajnego smaku, dlatego nie rezygnuj z masła na rzecz na przykład oleju.”

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła (ok 40 g)
  • 1 szklanka mąki (ok 160 g)
  • 170 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru
  • opcjonalnie – aromat waniliowy, cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wybić, dodać cukier, cukier waniliowy(aromat) i mleko i wymieszać lekko ubijając np. trzepaczka, mikserem. Następnie dodać miękkie masło, make, proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia składników.

Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać i posmarować bardzo delikatnie masłem lub olejem. Łyżką kłaść pancakes o grubości około 5 mm. Zmniejszamy ogień i smażymy na bardzo małym ogniu z dwóch stron. Jeśli patelnia będzie na zbyt dużym ogniu pancakes się będą przypalać, zamiast być złote.

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym/nutellą/bitą śmietaną i owocam