Pancakes na mleku
“Przepyszne puszyste, maślane pancakes ma mleku. Ciasto jest z dodatkiem masła i to nadaje mu fajnego smaku, dlatego nie rezygnuj z masła na rzecz na przykład oleju.”

SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 2 łyżki masła (ok 40 g)
- 1 szklanka mąki (ok 160 g)
- 170 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru
- opcjonalnie – aromat waniliowy, cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
Jajka wybić, dodać cukier, cukier waniliowy(aromat) i mleko i wymieszać lekko ubijając np. trzepaczka, mikserem. Następnie dodać miękkie masło, make, proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia składników.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać i posmarować bardzo delikatnie masłem lub olejem. Łyżką kłaść pancakes o grubości około 5 mm. Zmniejszamy ogień i smażymy na bardzo małym ogniu z dwóch stron. Jeśli patelnia będzie na zbyt dużym ogniu pancakes się będą przypalać, zamiast być złote.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym/nutellą/bitą śmietaną i owocam
