Najlepszy bigos tradycyjny
“Przepis na najlepszy bigos jaki jedliście. Bardzo aromatyczny, tradycyjny, z dużą ilością suszonych owoców. Bigos gotowany tylko na kiszonej kapuście bez dodatku świeżej.Gotowałam bigos razem z mamą, nie odciskaliśmy kapusty kiszonej, gdyż bardzo lubimy lekko kwaśny posmak, balansowany cukrem i suszonymi owocami.”
SKŁADNIKI:
- 700 g łopatki wieprzowej
- 1,5 kg kości wieprzowych
- opcjonalnie 300 g kiełbasy, boczku
- 2,5 kg kapusty kiszonej
- 200 g śliwek suszonych
- 100 g żurawiny suszonej
- puszka pomidorów krojonych
- 1 opakowanie przyprawy do bigosu
- ketchup pikantny (ilość do smaku)
- cukier do smaku
- przyprawy: kulki ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 5 ziaren jałowca, 1/2 łyżeczki kminku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć i włożyć do dużego garnka i na to ułożyć kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy, śliwki, żurawinę podlać delikatnie wodą i gotować do miękkości mięsa ( około 1,5 -2 godziny). W czasie gotowania mieszać od czasu do czasu, można podlewać wodą delikatnie, aby zapobiec przypaleniu. Następnie wyciągnąć mięso, delikatnie przestudzić, obrać, odrzucając kości, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić z powrotem do kapusty. Kapusta ma w dalszym ciągu się gotować, dalej należy ją mieszać i podlewać jeśli będzie sucha. Następnie dodać pomidory, ketchup w ilości ok 5-6 łyżek i gotować dalej przez około godzinę, sprawdzając czy nie przywiera, ewentualnie podlewać wodą. Następnie doprawić do smaku cukrem i ewentualnie większą ilością ketchupu.
Można też w trakcie gotowania na osobnej patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i wrzucić do bigosu.