21
Paź

Najlepszy bigos tradycyjny

“Przepis na najlepszy bigos jaki jedliście. Bardzo aromatyczny, tradycyjny, z dużą ilością suszonych owoców. Bigos gotowany tylko na kiszonej kapuście bez dodatku świeżej.Gotowałam bigos razem z mamą, nie odciskaliśmy kapusty kiszonej, gdyż bardzo lubimy lekko kwaśny posmak, balansowany cukrem i suszonymi owocami.”

SKŁADNIKI:

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 1,5 kg kości wieprzowych
  • opcjonalnie 300 g kiełbasy, boczku
  • 2,5 kg kapusty kiszonej
  • 200 g śliwek suszonych
  • 100 g żurawiny suszonej
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu
  • ketchup pikantny (ilość do smaku)
  • cukier do smaku
  • przyprawy: kulki ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 5 ziaren jałowca, 1/2 łyżeczki kminku

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i włożyć do dużego garnka i na to ułożyć kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy, śliwki, żurawinę podlać delikatnie wodą i gotować do miękkości mięsa ( około 1,5 -2 godziny). W czasie gotowania mieszać od czasu do czasu, można podlewać wodą delikatnie, aby zapobiec przypaleniu. Następnie wyciągnąć mięso, delikatnie przestudzić, obrać, odrzucając kości, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić  z powrotem do kapusty. Kapusta ma w dalszym ciągu się gotować, dalej należy ją mieszać i podlewać jeśli będzie sucha. Następnie dodać pomidory, ketchup w ilości ok 5-6 łyżek i gotować dalej przez około godzinę, sprawdzając czy nie przywiera, ewentualnie podlewać wodą. Następnie doprawić do smaku cukrem i ewentualnie większą ilością ketchupu.

Można też w trakcie gotowania na osobnej patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i wrzucić do bigosu.