Dutch baby
“Baby dutch to pieczony naleśnik. Z bardzo prostych składników wychodzi spektakularny naleśnik. Swojego pierwszego dutch baby upiekłam jako nastolatka, kiedy ogladałam Nigella Lawson i ten przepis jest właśnie inspirowany jej przepisem.”
SKŁADNIKI:
- 3 duże jajka
- 160 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasty
dodatkowo:
- 25 g masła klarowanego (czasami używam olej rzepakowy i też wychodzi- około 5-6 łyżek)
- ulubione owoce
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Jajka wybić do miski i podbić rózgą kuchenną, można też ubić mikserem. Następnie dodać mąkę, mleko, sól i wanilię i wymieszać tak, aby nie było grudek.
Teraz są dwa sposoby przygotowania naleśnika:
- Przygotować patelnię, którą można piec w piekarniku. Rozgrzać ją na kuchence gazowej/indukcyjnej, dodać klarowane masło lub olej. Zwykłe masło się nie nadaje, ponieważ się spali. Na bardzo rozgrzaną patelnie z tłuszczem wylać i przygotowane ciasto i bardzo szybko włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut aż naleśnik bardzo urośnie, bardzo ostrożnie wyciągnąć z piekarnika (naczynie jest bardzo gorące), posypać cukrem pudrem i ulubionymi owocami.
- Drugi sposób nie wymaga użycia kuchenki i jest przydatne jeśli nie posiadamy patelni, którą można używać w piekarniku. W tym przypadku możemy użyć np. naczynia żaroodpornego. Wstawiamy je do piekarnika i nagrzewamy około 10 minut, tak aby było bardzo gorące. Ostrożnie otwieramy piekarnik wrzucamy masło lub wlewamy olej i na to wylewamy przygotowane ciasto. Wsuwamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż naleśnik bardzo urośnie, bardzo ostrożnie wyciągnąć z piekarnika (naczynie jest bardzo gorące), posypać cukrem pudrem i ulubionymi owocami.