Najlepsze ciasto dyniowe
“Przyznam szczerze, że średnio lubię sam smak dyni. Do ciasta dyniowego podchodziłam kilka razy. Mogę powiedzieć z pełną odpowiedzialnością, że to jest idealne i najlepsze. Przede wszystkim jest wilgotne, bardzo aromatyczne i naprawdę przepyszne! Polewa ” krem” z serka dodaje lekkości. Koniecznie ale to koniecznie wypróbuj!”
SKŁADNIKI:
- 400 g purre z dyni*
- 4 jajka
- 230 ml oleju
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 250 g brązowego cukru
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Polewa:
- 70 g masła
- 130 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub kanapkowego
- 80 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
* Purre z dyni, czyli upieczona i zmiksowana dynia. Dynia nie może być zbyt wodnista, bo może wyjść zakalec. Należy odcisnąć purre gdy jest wodniste lub użyć purre np. z dyni hokaido
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni z termoobiegiem.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, aby uniknąć zakalca.
- W jednej misce wymieszać dobrze mikserem Olej, jajka, purre z dyni, cukier brązowy, cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać suche składniki to jest przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawę do piernika. Mokre składniki przelać do suchych i mikserem wymieszać aż ciasto będzie gładkie. Przelać do foremki (u mnie szklana foremka 32×22) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35-40 minut – tj. piec do “suchego patyczka”, należy czas dostosować indywidualnie, ponieważ wszystko zależy od użytego naczynia i dyni.
- Po tym czasie wyciągnąć ciasto i pozwolić mu całkowicie ostygnąć. Następnie przygotować polewę przez zmiksowanie miękkiego masła w temperaturze pokojowej, serka i cukru pudru na puszystą masę. Rozsmarować na cieście. Przechowywać w chłodnym miejscu ze względu na polewę.