Krem z dyni
“Klasyczny, przepyszny, kremowy i sycący krem z dyni. Jest prosty w przygotowaniu, a smaku nadają mu odpowiednie przyprawy. Nie wolno zapomnieć o imbirze i kurkumie, no a do tego chrupiące grzanki i prażone nasiona.”
SKŁADNIKI:
- około 2 kg dyni (po obraniu ok 300 -400 g mniej)
- 500 g ziemniaków
- 4 szalotki lub 2 białe cebule
- 5 ząbków czosnku
- 60 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 płaskie łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego imbiru lub 2 łyżeczki startego świeżego
- ok 1,5 -2 litry bulionu warzywnego
- 300 ml śmietanki 12% (niekwaszonej) -opcjonalnie można użyć mleka kokosowego w ilości 200 ml, który nada orientalnego smaku zupie
- do podania: grzanki, pestki dyni, słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
- Dyni tak naprawdę może być trochę więcej, ja często daję na oko, około 1/2 do 2/3 objętości garnka, w którym gotuję.
- Dynię obrać (hokkaido nie trzeba obierać), pokroić w mniejsze kawałki. Ziemniaki podobnie. Cebulę lub szalotkę posiekać, czosnek obrać i również posiekać. W garnku z nieprzywierającym dnem rozpuścić masło z oliwą i podsmażyć dynię, ziemniaki, cebulę, czosnek przez 5 minut.
- Następnie zalać bulionem tak aby delikatnie przykrywał warzywa, dodać kurkumę i gotować około 25 minut do miękkości warzyw. Następnie dodać imbir, zblendować na krem. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę szybko mieszając (można też do śmietanki dodać kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać a następnie dolać do zupy, zapobiegnie to ewentualnemu zważeniu – choć mi się nigdy nie zważyła), zagotować przez minutę, doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.