05
Lis

Krem z dyni

“Klasyczny, przepyszny, kremowy i sycący krem z dyni. Jest prosty w przygotowaniu, a smaku nadają mu odpowiednie przyprawy. Nie wolno zapomnieć o imbirze i kurkumie, no a do tego chrupiące grzanki i prażone nasiona.”

SKŁADNIKI:

  • około 2 kg dyni (po obraniu ok 300 -400 g mniej)
  • 500 g ziemniaków
  • 4 szalotki lub 2 białe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 60 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru lub 2 łyżeczki startego świeżego
  • ok 1,5 -2 litry bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietanki 12% (niekwaszonej) -opcjonalnie można użyć mleka kokosowego w ilości 200 ml, który nada orientalnego smaku zupie
  • do podania: grzanki, pestki dyni, słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

  • Dyni tak naprawdę może być trochę więcej, ja często daję na oko, około 1/2 do 2/3 objętości garnka, w którym gotuję.
  • Dynię obrać (hokkaido nie trzeba obierać), pokroić w mniejsze kawałki. Ziemniaki podobnie. Cebulę lub szalotkę posiekać, czosnek obrać i również posiekać. W garnku z nieprzywierającym dnem rozpuścić masło z oliwą i podsmażyć dynię, ziemniaki, cebulę, czosnek przez 5 minut.
  • Następnie zalać bulionem tak aby delikatnie przykrywał warzywa, dodać kurkumę i gotować około 25 minut do miękkości warzyw. Następnie dodać imbir, zblendować na krem. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę szybko mieszając  (można też do śmietanki dodać kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać a następnie dolać do zupy, zapobiegnie to ewentualnemu zważeniu – choć mi się nigdy nie zważyła), zagotować przez minutę, doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
  • Podawać z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.