Ciasto chatka baba jagi
“Ciasto mojego dzieciństwa. To tak naprawdę sernik na zimno z herbatnikami i polewą kakaową. Nie znam osoby, której to ciasto nie smakuje. Pamiętajcie tylko by użyć 100 procent twaróg, a nie rzadkie sery z wiaderka. Z wiaderka nadaje się jedynie Piątnica i Wieluń. “
SKŁADNIKI (duża porcja):
- 1 kg twarogu*
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 450 g herbatników maślanych
Polewa:
- 80 g masła
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
*Twaróg powinien być zmielony. Twaróg można zmielić dwukrotnie. Można użyć mielonego twarogu Piątnica, Wieluń. Nie nadaje się inny twaróg z wiaderka, gdyż jest za rzadki.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać ser i ubić na puszystą masę. Z masy odjąć 1/3 i dodać kakao, zmiksować.
- Na folii aluminiowej rozłożyć ciastka po 3 w rzędzie, około 13 rzędów. Rozsmarować jasną część masy. Na to wyłożyć ciastko jedno całe na środku i po pół z każdej strony (według zdjęcia), na to wyłożyć masę kakaową. Złożyć domek (w trójkąt) podnosząc boki ciastek za pomocą folii. Przykryć folią i pozostawić w lodówce/chłodnym miejscu do stwardnienia.
- Przygotować polewę. W tym celu w garnuszku rozpuścić masło, dodać 2 łyżki wody, a następnie cukier. Podgrzewać delikatnie do rozpuszczenia, dodać kakao i wymieszać. Polewę chwilę przestudzić i polać ciasto. Pozostawić do stwardnienia.