17
Lis

Ciasto chatka baba jagi

“Ciasto mojego dzieciństwa. To tak naprawdę sernik na zimno z herbatnikami i polewą kakaową. Nie znam osoby, której to ciasto nie smakuje. Pamiętajcie tylko by użyć 100 procent twaróg, a nie rzadkie sery z wiaderka. Z wiaderka nadaje się jedynie Piątnica i Wieluń. “

SKŁADNIKI (duża porcja):

  • 1 kg twarogu*
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 450 g herbatników maślanych

Polewa:

  • 80 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

*Twaróg powinien być zmielony. Twaróg można zmielić dwukrotnie. Można użyć mielonego twarogu Piątnica, Wieluń. Nie nadaje się inny twaróg z wiaderka, gdyż jest za rzadki.

  • Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać ser i ubić na puszystą masę. Z masy odjąć 1/3 i dodać kakao, zmiksować.
  • Na folii aluminiowej rozłożyć ciastka po 3 w rzędzie, około 13 rzędów. Rozsmarować jasną część masy. Na to wyłożyć ciastko jedno całe na środku i po pół z każdej strony (według zdjęcia), na to wyłożyć masę kakaową. Złożyć domek (w trójkąt) podnosząc boki ciastek za pomocą folii. Przykryć folią i pozostawić w lodówce/chłodnym miejscu do stwardnienia.

  • Przygotować polewę. W tym celu w garnuszku rozpuścić masło, dodać 2 łyżki wody, a następnie cukier. Podgrzewać delikatnie do rozpuszczenia, dodać kakao i wymieszać. Polewę chwilę przestudzić i polać ciasto. Pozostawić do stwardnienia.