21
Sty

Muffinki cytrynowe

“Przepyszne i ekspresowe muffinki cytrynowe. Są wilgotne i smakują każdemu. Z dodatkiem soku z cytryny, można posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier z soku z cytryny.”

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj dwie miski. Cytryny oparz i umyj. W jednej wymieszaj suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. W drugiej mleko, jaja, olej, sok z 1 cytryny, skórkę z dwóch cytryn i również wymieszaj. Następnie przesypuj suche składniki do mokrych i wymieszaj łyżką jedynie do połączenia.

Blaszkę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami i wykładaj ciasto do poziomu blaszki. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Posyp cukrem pudrem lub z soku z drugiej cytryny przygotuj lukier. Wymieszaj kilka łyżek z cukrem pudrem i polej muffinki.