Muffinki cytrynowe
“Przepyszne i ekspresowe muffinki cytrynowe. Są wilgotne i smakują każdemu. Z dodatkiem soku z cytryny, można posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier z soku z cytryny.”
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj dwie miski. Cytryny oparz i umyj. W jednej wymieszaj suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. W drugiej mleko, jaja, olej, sok z 1 cytryny, skórkę z dwóch cytryn i również wymieszaj. Następnie przesypuj suche składniki do mokrych i wymieszaj łyżką jedynie do połączenia.
Blaszkę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami i wykładaj ciasto do poziomu blaszki. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Posyp cukrem pudrem lub z soku z drugiej cytryny przygotuj lukier. Wymieszaj kilka łyżek z cukrem pudrem i polej muffinki.