25
Lis

Babka jogurtowa z owocami

“Dziś mam dla Was przepis na puszyste ciasto jogurtowe. Uwielbiam gotować w mojej kuchni, w której nie brakuje ciekawych ponadczasowych dodatków. Tym razem nad wyspą zawisły nowe lampy, które wyszukałam dzięki stronie FAVI.PL. Jest to wyszukiwarka mebli i dekoracji, która gromadzi piękne artykuły do domu. Zachęcam Was do wypróbowania i zerknięcia na LAMPY WISZĄCE NA FAVI.PL

Jestem przekonana, że znajdziecie coś dla siebie. Teraz łapcie przepis, który też was zachwyci. Podkładki jutowe również są ze strony FAVI.PL”

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • skórka z 1 cytryny
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mrożonych lub świeżych owoców

polewa:

  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Gdy masa nabierze objętości dodawać powoli olej, następnie jogurt. Do mieszaniny przesiać mąkę z proszkiem i dodać skórkę z cytryny. Wymieszać szpatułką do połączenia.

Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę i ułożyć owoce lekko dociskając. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 60 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu odrazu wyjąć z formy i studzić na kratce. Przygotować polewę z cukru pudru i gorącej wody. Polać ciasto.

 

 

Wpis powstał w ramach współpracy z FAVI.PL

 

#reklama