Babka jogurtowa z owocami
“Dziś mam dla Was przepis na puszyste ciasto jogurtowe. Uwielbiam gotować w mojej kuchni, w której nie brakuje ciekawych ponadczasowych dodatków. Tym razem nad wyspą zawisły nowe lampy, które wyszukałam dzięki stronie FAVI.PL. Jest to wyszukiwarka mebli i dekoracji, która gromadzi piękne artykuły do domu. Zachęcam Was do wypróbowania i zerknięcia na LAMPY WISZĄCE NA FAVI.PL
Jestem przekonana, że znajdziecie coś dla siebie. Teraz łapcie przepis, który też was zachwyci. Podkładki jutowe również są ze strony FAVI.PL”
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 80 ml oleju
- 300 ml jogurtu naturalnego
- skórka z 1 cytryny
- 330 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mrożonych lub świeżych owoców
polewa:
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Gdy masa nabierze objętości dodawać powoli olej, następnie jogurt. Do mieszaniny przesiać mąkę z proszkiem i dodać skórkę z cytryny. Wymieszać szpatułką do połączenia.
Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę i ułożyć owoce lekko dociskając. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 60 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu odrazu wyjąć z formy i studzić na kratce. Przygotować polewę z cukru pudru i gorącej wody. Polać ciasto.
Wpis powstał w ramach współpracy z FAVI.PL
#reklama