05
Kwi

Cytrynowa babka wielkanocna – najlepsza

“Najlepsza babka cytrynowa na Wielkanoc i nie tylko. Przepis jest w mojej rodzinie od lat. Babka zawsze jest hitem na wielkanocnym stole, każdy ją uwielbia. Nic dziwnego, jest wilgotna, cytrynowa, puszysta, idealna. Ciasto przed pieczeniem jest dosyć rzadkie, ale takie ma być. Polewać lukrem gorącą babkę, wtedy wsiąka w ciasto i jest jeszcze bardziej wilgotne. Na Wielkanoc zawsze jest robiona z dwóch porcji, bo jedna taka babka to zdecydowanie za mało;)”

SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 180 g mąki pszennej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g margaryny/masła
  • 270 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 cytryny

dodatkowo:

  • 180 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Foremkę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp np. bułką tartą lub kaszą manną. Babkę można piec też w dużych keksówkach. Foremka musi być spora, ponieważ porcja ciasta także jest duża.

Jajka wbij do miski i ubij mikserem razem z cukrem na puszystą, jasną masę.

Tłuszcz rozpuść np. w mikrofali i pozostaw do przestudzenia. W osobnej misce przesiej i wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a następnie wsyp do masy jajecznej i zmiksuj do połączenia, dodaj również otartą skórkę z 1,5 cytryny* i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.

Sok z całej cytryny zachowaj do przygotowania lukru. Na koniec miksując całą masę dodawaj powoli przestudzony tłuszcz ciągle miksując. Gdy wszystkie składniki się połączą przelej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika w temperaturze 200 stopni (u mnie termoobieg) i piecz około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i po chwili wyciągnij z formy, aby babka nie stygła w foremce.

Przygotuj polewę przez wymieszanie cukru pudru z sokiem z cytryny i polej jeszcze gorącą babkę.

*cytrynę przed starciem należy dobrze umyć i wyszorować