16
Gru

Kurczak w sosie pomarańczowym z winogronami

“Wspaniała propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Taki pieczony kurczak to nie tylko bardzo smaczne danie, ale równie efektowne. Szczególnie kiedy podane w pięknym naczyniu. Ja podałam go w naczyniu żaroodpornym z pokrywą marki @pyrexpolska. Jeśli będziecie wybierać naczynia w najbliższym czasie, to oczywiście polecam Wam te od @pyrexpolska, ponieważ w swojej dziedzinie nie mają sobie równych. Szkło jest bardzo wysokiej jakości, odporne na działanie temperatury od -40 do 300 stopni. Wszystko dzięki starannemu procesowi produkcji oraz idealnej mieszance stosowanej do wypalania szkła.”

SKŁADNIKI :

  • 1 duży kurczak 2-3 kg
  • 2 pomarańcze 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 350 g winogrona różowego/ciemnego bezpestkowego
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki sosu sojowego 

PRZYGOTOWANIE:

  • Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Dokładnie posól i zostaw na 10 minut. Po tym czasie posmaruj kurczaka miękkim masłem na górze tj. piersi, uda. Spód naczynia posmaruj jedną łyżką masła, wyłóż na to kurczaka, posyp go tymiankiem. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Nafaszeruj nimi kurczaka i poukładaj w około. Skórki z pomarańczy zostaw na później. Zakryj naczynie pokrywą i wstaw do piekarnika na 180 stopni i piecz 1,5 godziny. W tym czasie w garnuszku zagrzej miód, sos sojowy, 4-5 łyżek wody i skórki z pomarańczy. Pamiętaj tylko, aby jak najlepiej obrać skórki z białych błonek. Gotuj taki syrop aż nabierze aromatu pomarańczy i zgęstnieje. W tym czasie umyj również winogrono i oddziel od gałązek. Po 1,5 godziny pieczenia kurczaka ściągnij pokrywę, smaruj z góry przygotowaną glazurą/syropem i obsyp winogronem. Piecz jeszcze około 30 minut aż mięso się zarumieni, co jakiś czas polewaj sokami lub glazurą jeśli jeszcze Ci została. Po tym czasie kurczak powinien być gotowy. Możesz go podawać do jakiejś sałatki lub z soków, które zostały na dnie naczynia przygotować wspaniały pomarańczowy sok. Wystarczy zlać soki do garnuszka, w szklance wymieszać 2 łyżki mąki z 1/3 szklanki wody i wlać do gotującego się sosu. Cały czas mieszać aż zgęstnieje. Możesz doprawić do smaku solą i pieprzem.