Barszcz czerwony czysty
“Przepis na wspaniały, aromatyczny, lekko pikantny barszcz czerwony na zakwasie buraczanym. Ja przygotowuję go na bulionie warzywnym, ale jeśli chcesz możesz użyć bulionu z kurczaka. Pamiętaj, żeby po dodaniu zakwasu nie gotować już barszczu, ponieważ starci kolor, możesz go jedynie podgrzewać.”
SKŁADNIKI (na około 6 porcji):
Bulion lub:
- Korzeń pietruszki duży lub 2 mniejsze
- Mały seler
- 1/2 dużego pora lub 1 mniejszy
- 3 marchewki
- 1/2 cebuli
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 4 kulki pieprzu
- 3 grzyby suszone
- 4 buraki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- Około 1 litr zakwasu z buraków
- Sól i pieprz mielony czarny
- Majeranek suszony
- Sok z cytryny
- Cukier
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli nie masz gotowego bulionu to przygotuj wszystkie warzywa tj. Obierz Korzeń pietruszki, seler, marchewkę i pokrój w mniejsze kawałki. Pora potnij na 2/3 kawałki, cebulę opal na ogniu. Wrzuć warzywa do garnka, dodaj liście laurowe, ziele, pieprz, zalej wodą do przykrycia warzyw ok 2,5 litra i gotuj przez około 2 godziny na małym ogniu. Po tym czasie posól bulion, ale narazie delikatnie. Wyciągnij warzywa i dodaj do czystego bulionu obrane i starte buraczki na dużych oczkach oraz suszone grzyby i zgnieciony i posiekany drobniej czosnek. Gotuj około 30 minut, jeśli trzeba dolej wody. Po tym czasie odcedź bulion dopraw solą i pieprzem. Następnie do gorącego bulionu dodaj zakwas powoli. Na początek wlej ok 600 ml i smakuj, jeśli uważasz, że więcej to dolewaj. Pamiętaj, żeby już nie gotować zupy, jedynie podgrzewać bo barszcz straci kolor. Następnie dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.