10
Mar

Kurczak w sosie curry z pomidorami

„Tego kurczaka zaczęłam robić, gdy po podróży z krajów arabskich przywiozłam sobie aromatyczne przyprawy. To prosty obiad, ale w nowym wydaniu. Domownicy na pewno będą zaskoczeni. Z powodzeniem możecie przygotować takiego kurczaka wcześniej, a później jedynie go odgrzać.”

SKŁADNIKI:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół cebuli
  • 3- 4 łyżeczki przyprawy curry
  • 400 g passaty pomidorowej
  • Sól i pieprz
  • 150 ml śmietanki 30% lub ewentualnie śmietana kwaśna 18%
  • Olej

PRZYGOTOWANIE:

  • Udka delikatnie osolić i opieprzyć, podsmażyć na patelni na kilku łyżkach oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. (Jeśli nie macie czasu nie musicie podsmażać).
  • Następnie obsypać kurczaka w przyprawie curry, dodać rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną w piórka cebulę i wszystko zalać passatą. Zamknąć naczynie żaroodoporne.
  • Piec w piekarniku przez około 1 godzinę i 20 minut w 170 stopniach.
  • Po tym czasie wyciągnąć naczynie z piekarnika, udka wyciągnąć, sos przelać do garnuszka, dodać śmietankę (uprzednio ją hartując dodając do niej kilka łyżek sosu przed wlaniem)i zagotować. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem lub cukrem.
  • Podawać z ryżem, ja podałam z gotowymi kluskami ziemniaczanymi. Smakowało obłędnie.