17
Cze

Kładzione kluski z truskawkami

“W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć u nas na stole tych klusek. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Można je spokojnie przygotować szybciej i rozgrzać przed samym podaniem. Nie żałujcie truskawek, im więcej tym lepiej.”

SKŁADNIKI:

KLUSECZKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 3/4 – 1 szklanka mleka
  • Szczypta soli

DODATKOWO:

  • 700 g truskawek
  • 3 łyżki masła
  • cukier
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki połącz w jednolitą masę. Mleka dolej tyle, aby konsystencja ciasta była gęsta, ale jednak dała się kłaść łyżką. Rób to na wyczucie, tak jak Tobie pasuje. W garnku zagotuj wodę, lekko osól i gdy woda zacznie wrzeć nakładaj kluseczki łyżką maczaną w gorącej wodzie, wtedy łatwiej będą się odrywać. Kluseczki najpierw opadną na dno i po chwili wypłyną, zmniejsz ogień tak aby woda za bardzo nie bulgotała. Staraj się nie mieszać odrazu po dodaniu klusek, poczekaj chwilę aż się obgotują. Po chwili możesz przemieszać, aby nie przywarły do dna.

Gotuj jeszcze 2-3 minuty po wypłynięciu. Następnie odcedź. Truskawki umyj i przekrój na pół. W dużym garnku z nieprzywierającym dnem rozpuść masło, dodaj kluski, truskawki, do smaku cukier i cynamon. Podgrzewaj maksymalnie do 5 minut i wymieszaj aż kluseczki obtoczą się w maśle. Truskawki nie powinny się rozpaść. Możesz dodatkowo podać z łyżką jogurtu naturalnego, śmietanki.