06
Cze

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

“Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe. Przypomina najlepszą drożdżówkę sprzed lat. Smakuje idealnie do kawy, czy na śniadanie. Możecie do jej przygotowania użyć świeżych dowolnych owoców lub mrożonych. Mrożone przed nałożeniem koniecznie wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej i łyżką cukru.”

SKŁADNIKI:

  • 700 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 7 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny

DODATKOWO:

  • Owoce świeże np.truskawki, śliwki, rabarbar
  • Owoce mrożone np.jagody, truskawki + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i 1 łyżka cukru.

Kruszonka:

  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże świeże rozpuścić w ciepłym (ale niegorącym) mleku. Suche wystarczy wymieszać z mąką. Następnie dodać resztę składników na ciasto oprócz masła (tj.mąka, cukier, jajka, skórka z cytryny) i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Najlepiej użyć robota, gdyż ciasto jest dosyć rzadkie. Pod koniec wyrabiania dodać przestudzone, rozpuszczone masło i wyrobić jeszcze raz przez 5 minut.

Odstaw przygotowane ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie wyłóż ciasto na prostokątną foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok 30/40 cm). Świeże owoce pokrój i wyłóż na górę drożdżówki, mrożone wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem i wysyp na górę.

Teraz przygotuj kruszonkę, czyli posiekaj masło, cukier i mąkę na “piasek’ i wysyp na owoce. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Na placek można przygotować również polewę z cukru pudru i gorącej wody.