Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
“Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe. Przypomina najlepszą drożdżówkę sprzed lat. Smakuje idealnie do kawy, czy na śniadanie. Możecie do jej przygotowania użyć świeżych dowolnych owoców lub mrożonych. Mrożone przed nałożeniem koniecznie wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej i łyżką cukru.”

SKŁADNIKI:
- 700 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 7 łyżek cukru
- 4 jajka
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
DODATKOWO:
- Owoce świeże np.truskawki, śliwki, rabarbar
- Owoce mrożone np.jagody, truskawki + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i 1 łyżka cukru.
Kruszonka:
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże świeże rozpuścić w ciepłym (ale niegorącym) mleku. Suche wystarczy wymieszać z mąką. Następnie dodać resztę składników na ciasto oprócz masła (tj.mąka, cukier, jajka, skórka z cytryny) i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Najlepiej użyć robota, gdyż ciasto jest dosyć rzadkie. Pod koniec wyrabiania dodać przestudzone, rozpuszczone masło i wyrobić jeszcze raz przez 5 minut.
Odstaw przygotowane ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie wyłóż ciasto na prostokątną foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok 30/40 cm). Świeże owoce pokrój i wyłóż na górę drożdżówki, mrożone wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem i wysyp na górę.
Teraz przygotuj kruszonkę, czyli posiekaj masło, cukier i mąkę na “piasek’ i wysyp na owoce. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Na placek można przygotować również polewę z cukru pudru i gorącej wody.
