Kajzerki
“Najbardziej klasyczne i znane bułeczki śniadaniowe. Nic dziwnego, są pyszne, chrupiące a zarazem mięciutkie. Najlepsze oczywiście na świeżo zaraz po upieczeniu.”

SKŁADNIKI :
- 400 g mąki pszennej
- 8 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 180 g wody
- 45 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże suche wymieszać z mąką, a świeże rozpuścić w wodzie. Następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto robotem kuchennym z hakiem przez około 8 minut lub ręcznie około 12 minut. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie uformować 7-8 bułek i mocno je spłaszczyć. Pozostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 40 – 50 minut. Naciąć w kształt kajzerek i piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 12-15 minut do zarumienienia.
Najlepiej smakują na świeżo. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
