Babka czekoladowa
“Przepyszna babka czekoladowa. Bardzo intensywna w smaku, smakuje bardzo fajnie przez kilka dni. Jest prosta do zrobienia, warto jedynie pamiętać aby dobrze ubić jajka.”
SKŁADNIKI :
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki surowego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny
- Opcjonalnie: 70 g posiekanej drobno czekolady deserowej
Polewa:
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną pianę. Jajka powinny zwiększyć objętość znacznie. W osobnej misce przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i szybko ubić tylko do połączenia lub wymieszać szpatułką. Na koniec dodać cienkim strumieniem wystudzony tłuszcz i jeszcze chwilkę zmiksować lub wymieszać delikatnie szpatułką. Jeśli chcesz dodać czekoladę to wmieszaj ją delikatnie teraz do masy.
Ciasto przelej do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy i piecz ok 55-60 minut w temperaturze 170 stopni.
Wystawić z piekarnika i pozostawić w formie na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z formy i wystudzić.
Aby przygotować polewę rozpuścić masło w rondelku, dodać cukier, kakao i zagotować. Dodać następnie mleko i gotować aż zgęstnieje około 10-15 minut. Polać delikatnie przestudzoną polewą.