20
Lis

Ciasto z żurawiną

Wspaniałe, maślane ciasto żurawione. To będzie najlepsze ciasto z żurawiną jakie jadłeś. Zaufaj mi! Idealne na zimowe wieczory, czy na Święta.”

SKŁADNIKI :

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 170 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany + 2 łyżki ewentualnie
  • 2 szklanki świeżej żurawiny
  • Cukier waniliowy
  • Opcjonalnie : skórka otarta z 1 pomarańczy

KRUSZONKA:

  • 4 łyżki masła zimnego
  • ½ szklanki migdałów siekanych/płatków lub słupków
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej

POLEWA:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

  • Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym, gdy masa będzie puszysta dodawaj po jednym jajku i ubijaj aż będzie jednolita. W osobnej misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, proszek, sodę. Następnie mieszając dodawaj powoli suche składniki do masy jajeczno-maślanej, pod koniec gdy zostanie trochę suchych składników dodaj kwaśną śmietanę i resztę suchych składników. Wymieszaj/miksuj aż masa będzie jednolita i gładka. Gdy ciasto będzie wydawało się za gęste dodaj jeszcze 2 łyżki śmietany. Do tak przygotowanego ciasta dodaj żurawinę i wymieszaj ręcznie szpatułką.
  •  Formę o wymiarach 20/30 wyściel papierem do pieczenia i wylej masę do środka, wyrównaj. Teraz przygotuj kruszonkę, siekając wszystkie składniki ze sobą aż powstanie kruszonka. Pamiętaj aby masło było zimne. Posyp równomiernie ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (u mnie termoobieg) przez ok 30 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  • Na lekko wystudzone ciasto wylej polewę, aby ją przygotować wymieszaj dobrze cukier puder z gorącą wodą.