Ciasto z żurawiną
„Wspaniałe, maślane ciasto żurawione. To będzie najlepsze ciasto z żurawiną jakie jadłeś. Zaufaj mi! Idealne na zimowe wieczory, czy na Święta.”
SKŁADNIKI :
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 170 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany + 2 łyżki ewentualnie
- 2 szklanki świeżej żurawiny
- Cukier waniliowy
- Opcjonalnie : skórka otarta z 1 pomarańczy
KRUSZONKA:
- 4 łyżki masła zimnego
- ½ szklanki migdałów siekanych/płatków lub słupków
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
POLEWA:
- ½ szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
- Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym, gdy masa będzie puszysta dodawaj po jednym jajku i ubijaj aż będzie jednolita. W osobnej misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, proszek, sodę. Następnie mieszając dodawaj powoli suche składniki do masy jajeczno-maślanej, pod koniec gdy zostanie trochę suchych składników dodaj kwaśną śmietanę i resztę suchych składników. Wymieszaj/miksuj aż masa będzie jednolita i gładka. Gdy ciasto będzie wydawało się za gęste dodaj jeszcze 2 łyżki śmietany. Do tak przygotowanego ciasta dodaj żurawinę i wymieszaj ręcznie szpatułką.
- Formę o wymiarach 20/30 wyściel papierem do pieczenia i wylej masę do środka, wyrównaj. Teraz przygotuj kruszonkę, siekając wszystkie składniki ze sobą aż powstanie kruszonka. Pamiętaj aby masło było zimne. Posyp równomiernie ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (u mnie termoobieg) przez ok 30 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
- Na lekko wystudzone ciasto wylej polewę, aby ją przygotować wymieszaj dobrze cukier puder z gorącą wodą.