Jabłka w cieście
“Najlepsze jabłka w cieście jakie jadłam. Zdecydowanie to smak dzieciństwa, robiliśmy je z mamą o każdej porze roku, naprawdę bardzo często. Ja delikatnie zmodyfikowałam przepis, żeby był jeszcze lepszy. “
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka jogurtu naturalnego greckiego/gęstego
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki bardzo miękkiego lub roztopionego masła1/2 łyżeczki sody
- 4 duże jabłka
Do posypania: cukier waniliowy 1 opakowanie , cukier zwykły 3- 4 łyżki, 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto wymieszać do gładkiej konsystencji. Jabłka obierz i pokrój w ok 1-2 cm plastry i wykrawaczką wytnij środek. Jeśli nie masz takiej to spróbuj delikatnie nożem.
Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, jabłka maczaj w cieście i smaż na złoty kolor. Moc palnika musi być średnia, aby jabłka zdążyły w środku lekko zmięknąć.
Cukier waniliowy, cukier zwykły i cynamon wymieszaj i obtaczaj w nim lekko przestudzone placuszki. Możesz również wymieszać cukier puder z cynamonem i posypać.