15
Sty

Jabłka w cieście

“Najlepsze jabłka w cieście jakie jadłam. Zdecydowanie to smak dzieciństwa, robiliśmy je z mamą o każdej porze roku, naprawdę bardzo często. Ja delikatnie zmodyfikowałam przepis, żeby był jeszcze lepszy. “

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego greckiego/gęstego
  • 1 łyżka cukru 
  • 4 łyżki bardzo miękkiego lub roztopionego masła1/2 łyżeczki sody
  • 4 duże jabłka

Do posypania: cukier waniliowy 1 opakowanie , cukier zwykły 3- 4 łyżki, 1 łyżeczka  cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto wymieszać do gładkiej konsystencji. Jabłka obierz i  pokrój w ok 1-2 cm plastry i wykrawaczką wytnij środek. Jeśli nie masz takiej to spróbuj delikatnie nożem.

Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, jabłka maczaj w cieście i smaż na złoty kolor. Moc palnika musi być średnia, aby jabłka zdążyły w środku lekko zmięknąć. 

Cukier waniliowy, cukier zwykły i cynamon wymieszaj i obtaczaj w nim lekko przestudzone placuszki. Możesz również wymieszać cukier puder z cynamonem i posypać.